Nagyvilág

7 dolog, amit Donald Trump a világról mond, és nem baromság

A világ európai feléből nézve legalább annyira érthetetlen Donald Trump jelöltsége az amerikai elnökválasztáson, mint – hogy egy nagyon elrugaszkodott példát vegyünk – Orbán Viktor magyar miniszterelnöksége Amerikából nézve. Mondjuk, nemcsak Európából, hanem sokszor Amerikából nézve is elképesztő az az ámokfutás, amit Trump rendez.

Főként, hogy látszólag semmilyen következménye nincs annak, hogy naponta csinál olyan balhékat, amik közül – más jelölteket – akár már csak egy is végleg kicsinált volna. Trump viszont ahelyett, hogy a károkat kezelné, inkább teremt egy újabb káoszt, hogy az előzőt elfelejtsék.

Amis a baba

Csak az elmúlt pár hétben sikerült belekötnie egy halott háborús hős szüleibe és kizavarnia egy anyukát a sajtótájékoztatójáról, mert hangosan sírt a gyereke. Ráadásul ott vannak Trump örökzöld javaslatai is, amiket a kampány eleje óta folyamatosan ismételget:

  • Amerika emeljen falat a mexikói határra és a költségeit fizettesse ki Mexikóval.
  • Tiltsák meg a muszlimoknak a beutazást az Egyesült Államokba, “amíg ki nem találjuk, hogy mi a fene folyik itt”.
  • Vagy akár az, hogy nem zárta ki annak a lehetőséget, hogy atomfegyvert vessen be európai városok ellen.

Teljesen érthetetlen, hogy mit látnak az emberek Trumpban, és miért gondolják, hogy egy fahéjas sütőtöknek öltözött internetes kommentelő alkalmas lehet amerikai elnöknek.

Pedig Trump nem mindig beszél hülyeségeket. Tényleg nem. Sokszor egészen értelmes dolgokat is mond, máskor pedig olyan problémákra tapint rá, amelyekkel komolyan foglalkozni kellene, mégsem teszi senki.

1, Meleg helyzetek

Minden rasszizmusa és nőgyűlölete ellenére Trump soha nem volt például melegellenes. Sőt, tőle hallottuk eddig a republikánus mezőny eddigi egyik legjózanabb értékelését a melegházasságról, amikor azt mondta, fölösleges foglalkozni a melegházassággal, mert már a legfelsőbb bíróság döntött róla. Aki továbbra is harcol ellene, az fölösleges politikai csatát vív. Meglátjuk, hogy Trump melegbarátsága mennyire éli túl a következő három hónapot, bár a melegeket gyűlölni még az amerikai szélsőjobban sem feltétlenül divat.

2, Szittyós Donald

Trump hasonlóan liberális volt a drogokkal kapcsolatban is. Testvére – Trump bevallása szerint – alkoholizmusa miatt halt meg, ezért Donald soha életében nem nyúlt sem alkoholhoz, sem droghoz, sem kávéhoz.

Attól függetlenül, hogy egy erősebb kávé jót tenne Trumpnak, elég elfogadóan áll mások kábítószerezéséhez. Sőt, 2011-ben még kifejezetten legalizálta volna a drogokat (majd az adóbevételből finanszírozta volna a felvilágosítást), de azóta kicsit bekeményített. Most azt mondja, meg kellene vizsgálni, milyen hatása lenne a legalizációnak, de korai lenne még szövetségi szinten törvényesíteni. A marihuána legalizációját pedig tagállami szinten oldaná meg.

3, Közös mag

A sztenderdizált tesztek kérdése elég forró oktatási ügy Amerikában. A Common Core program azt határozza meg, mit kell tudniuk a 12 év alatti gyerekeknek bizonyos évfolyamokban angol nyelvből és matematikából. A Common Core-ral rengeteg probléma van, annyira, hogy John Oliver például 18 percet áldozott a megéneklésükre.

Trump ellenzi a Common Core-t, mert szerinte a felülről irányított, általánosító rendszer nem működik. Helyette tárgyalást és üzletkötést tanítana az iskolákban, ami szintén nem hülyeség.

A diákhitelek miatti eladósodás szintén nagyon komoly probléma. Trump azt szeretné, ha a szövetségi, vagy állami szinten garantált hitelek nonprofitként működnének, kicsit hasonlóan a magyar diákhitel-rendszerhez.

4, Ezt a tankot a NATO kaptam

Ez Trump egyik legfurcsább kiállása. Többször kijelentette, hogy bár támogatja a NATO-t, már nem a hidegháború idejét éljük, ezért nem érdemes úgy csinálni, mintha az Egyesült Államok és a NATO Oroszországgal állna szemben.

Ez azért is érdekes, mert Trumpot szinte hisztérikusan vádolják azzal, hogy Oroszország pénzeli (ami nagyrészt teljes őrület). Ő pedig erre még rá is dobott pár lapáttal, amikor feltételekhez kötötte azt, hogy háborúba menjen mondjuk Oroszországgal, ha az megtámad egy balti államot.

Amit senki nem vesz figyelembe, hogy Trump megint egy nagyon fontos érzelmi vonalra tapintott rá. A nemzetközi béke idejében (mert nagyrészt hosszú évtizedek óta abban vagyunk) Amerika nagy része nehezen érti meg, hogy mi szükség is van a NATO-ra, vagy hogy

miért kellene mondjuk egy texasi szerelő fiának meghalnia amiatt, mert Putyin megtámadta Lettországot.

Ezek egyébként teljesen jogos kérdések, és hiba lenne úgy csinálni, mintha nem venné ezt mindenki más is figyelembe, mielőtt betartja a kötelességeit, amelyeket a NATO-tagsággal elfogadott. Mindenki mérlegel, és végül mindenki saját akarata és érdekei szerint dönt egy esetleges háborúnál.

Egyszerűen csak tabu kimondani, hogy valaki nem feltétlenül érti meg a NATO létezésének okát. Főleg akkor, ha mondjuk Oroszország és a NATO második legnagyobb hadereje, Törökország esik egymásnak. Még Magyarország sem tudná biztosan, ki mellett álljon ki.

5, Amerika a szemétdomb, ahová mások a problémáikat szórják

A NATO-val kapcsolatos véleményéhez szorosan kapcsolódik az is, hogy Trump a néplélek húrjait pengetve hegedüli a szív dalait, ezért inkább klasszikusan visszavonuló izolacionista, nem a Bush (és kicsit Hillary)-féle külpolitikát vinné tovább. Egyébként ez nagyjából addig igaz, amíg valaki nem vádolja meg gyengeséggel, mert akkor azonnal véresszájú neokonná válik.

A lényeg, hogy Woodrow Wilson elnök, Amerika világrendőrségi ambícióinak atyja után pontosan ugyanolyan legitim dolog megkérdőjelezni, hogy szükség van-e arra, hogy Amerikára a világ rendőre legyen, mint Woodrow Wilson előtt volt. És azt is legitim gondolni, hogy nem, nincs rá szükség. Obama is inkább ehhez a vonalhoz húzott.

6, Elfoglalt, mint a Golán-fennsík

Trump azt állítja, képes lenne úgy megoldani Izrael és Palesztina konfliktusát, mintha csak egy ingatlanvitát rendezne. A konfliktus ma messzebb van a megoldástól, mint valaha volt, amiben szerepe van annak is, hogy Obama Bushnál kevésbé érezte fontosnak Izrael feltétlen támogatását, Netanjahu pedig a választási győzelemért felrúgott mindenki korábbi békekezdeményezést.

Remek ötlet, eddig úgysem sikerült előrelépni sehogy, pedig mindenki figyelembe vette a világ összes nemzeti és vallási sérelmét és nüanszát. Ettől még kétséges, hogy működni fog-e.

7, Mi a fene van Szíriában?

Trump rengeteg baromságot összehordott már a muszlimokról, Szíria és a menekültek kapcsán. Ezért üdítő, amikor épp sikerül értelmeset is mondania. Trump azt szeretné, ha kitalálnánk végre, hogy kik is Amerika szövetségesei Szíriában.

És ez tényleg nem lenne butaság, mert most fogalmuk sincs róla. Sőt, arról sincs fogalmuk, hogy mit szeretnének. Ezzel egyetlen komoly probléma van: Oroszország, Irán és Aszad pontosan tudja, mit szeretne, és mindent meg is tesz érte.

Ezzel párhuzamosan Trumpnak volt egy olyan elvárása is, hogy a NATO-beli szövetségeseink tegyenek kicsit többet azért, hogy megvédjék a nyugati világ rendjét. Ez is teljesen jogos elvárás, főleg akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a NATO tagországai elvétve tartják be azt az elvárást, hogy a nemzeti GDP legalább két százalékát költsék védelmi kiadásokra, miközben az Egyesült Államok négy százalék fölött költ. Sőt, az sem irreális, hogy ha már amerikai csapatok állomásoznak egy európai államban, ne kelljen a bázisok minden költségét Amerikának kifizetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik