Nagyvilág

Meztelen testükkel harcolnak Trump ellen fiatal, amerikai nők

Sokáig senki sem hitte, hogy ilyesmi bekövetkezhet, de novemberben Hillary Clinton és Donald Trump közül választ új elnököt a világ vezető hatalma. Míg a legtöbb amerikai mindkét jelölttől berzenkedik, sokan bármit megtennének, hogy ne az utóbbi kerüljön hatalomra.

A „Tramps Against Trump” (Ribancok Trump Ellen) nevű aktivista csoport tagjai az utóbbiak közé tartoznak. Olyannyira, hogy meztelen testüket is készek fegyverként bevetni a választási harcban. Konkrétan meztelen szelfiket küldenek azokak, akik a választás napján, a szavazófülkében készült fotóval igazolják, hogy nem a republikánus jelöltre voksoltak.

Fotó: Tramps Against Trump
Fotó: Tramps Against Trump

Az ötlet nem új: az amerikai lányok a kanadai „Sluts Against Harper” (Ringyók Harper Ellen) kampány aktivistáinak nyomdokaiban lépkednek. Az északi szomszédoknál sokat segített az akció abban, hogy végül a mostani miniszterelnök, Justin Trudeau felé billenjen a mérleg nyelve.

A csoport alapítója, aki a Jessica Rabbit álnevet használja, úgy gondolja, hogy a kampány arra bátorítja a fiatalokat, hogy vegyék saját kezükbe a jövőjüket. A Dazed Digitalnak adott interjúban elmondta, hogy már a kampány kezdetén rájöttek: Trump nem csak egy vicc, hanem igazi fenyegetést jelent, ezért felvették a kapcsolatot a „Sluts Against Harper” csoporttal, tőlük kértek segítséget.  „A szex-pozitív aktivista közösség a határok fölött fogott össze, hogy nőgyűlölő férfiak ne kerülhessenek kormányra. Reméljük, más országokban is elterjed az ötlet.”

Fotó: Tramps Against Trump
Fotó: Tramps Against Trump

Nem titok, hogy a „Tramps Against Trump tagjai közül sokan szexmunkásként dolgoznak. Jessica Rabbit ezt projekt erősségének érzi, és nem a hátrányának. Azért is emelték ki külön a szexmunkások részvételét a kampányban, mert szeretnék, ha ez a csoport láthatóbb lenne a társadalom számára. Ő úgy véli, a szexmunkások erősek, okosak, és jobban otthon vannak a szexpolitikában, mint bárki más, de a szexualitásról szóló tudásuk a legfőbb fegyverük. Rabbit szerit az ő mozgalmuk már abban is radikális, hogy nem akarnak megmenteni senkit, aki nem kérte őket erre, viszont bárki is végzi, ugyanúgy becsülik meg a közös célért végzett munkát.

Fotó: Tramps Against Trump
Fotó: Tramps Against Trump

A projektre sokan, sokféleképpen reagálnak: fantasztikus, lehengerlő, nevetséges, általában ilyen visszajelzések érkeznek. Az viszont tény, hogy a Tramps Against Trump szlogenjei fel-felbukkannak gyűléseken és a médiában, vagyis a mozgalom beszivárogott a kampány retorikájába. „Olyan nyelvet hoztunk létre és olyan gondolatokat kommunikálunk, amelyekkel az emberek azonosulni tudnak. És ez baromi nagy dolog! El se hisszük. Álmodni se mertünk volna ekkora hatásról, de dolgozunk rajta, hogy még többet tehessünk.”

Arra is megvannak már a tervek, hogy mi lesz, ha a választások napján elárasztják a szervezetet a meztelen fotókat kérő üzenetek. „Az alapötlet az, hogy csinálunk egy nagy pucér bulit kajával és aktivistákkal, akik egész nap meztelen képeket küldözgetnek majd magukról. Most tárgyalunk a teches barátainkkal, hogy segítsenek automatikus filtereket gyártani nekünk. De még van időnk, úgyhogy nem izgulunk nagyon. Annyi mindent kell még csinálnunk addig!”

(Dazed Digital)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik