Nagyvilág

A kormány visszaszerezte a dzsihadistáktól Szirt egyik fontos negyedét

A líbiai egységkormány erői fontos belvárosi negyedet szereztek vissza az Iszlám Államtól a Földközi-tenger partján található Szirtben – jelentették kedden a hatóságok egy nappal az után, hogy az Egyesült Államok bombázni kezdte a dzsihadista szervezet helyi állásait.

Teljes mértékben ellenőrzésünk alá vontuk az al-Dollar negyedet, közölte Facebook-oldalán a Tripoliban berendezkedett líbiai nemzeti egységkormány.

“Az új frontvonal mostantól az al-Dollar negyed és a Ouagadougou konferenciaközpont közötti szektorban található” – írta a kormány médiakapcsolatokért felelős hivatala. Szirt – amely a 2011-ben megbuktatott Moammer Kadhafi líbiai diktátor szülővárosa – a fővárostól, Tripolitól 450 kilométerre keletre található, és jelenleg az Iszlám Állam legfontosabb líbiai fellegvára.

A katonai parancsnokság összesítése szerint a kormányerők öt tagja halt meg az említett szirti negyed visszavétele során.

A kormányerők előrenyomulását megelőzően az Egyesült Államok légicsapásokat mért az IÁ szirti állásaira. Az amerikai beavatkozást Fájez esz-Szarrádzs, az egységkormány vezetője jelentette be hétfőn, és a műveletről szóló hírt megerősítette Peter Cook, a Pentagon szóvivője is. Február óta ezek voltak a Líbiában végrehajtott első amerikai légicsapások. A bombázások új, fokozottabb szerepvállalást jeleznek az Egyesült Államok részéről az Iszlám Állam elleni harcban az észak-afrikai országban, és jelzik Washington kiállását a törékeny líbiai egységkormány mellett.

A líbiai egységkormány május 12-én indított offenzívát Szirt visszavételére. Erői június 9-én léptek a város területére, és azóta ostromolják a dzsihadistákat. A hadműveletek kezdete óta már mintegy 300-an haltak meg és több mint 1500-an megsebesültek a kormánypárti erők tagjai közül – jelentették orvosi források Szirt visszavételének parancsnoksági székhelyéről, a Tripolitól 200 kilométerre keletre található Miszrátából.

Szarrádzs hétfőn ellátogatott Miszrátába. A Facebook-oldalán kiadott nyilatkozatában megígérte, hogy “minden lehetséges eszköz rendelkezésre fog állni” az IÁ elleni harc során Szirtben.

Líbia mély káoszba süllyedt Kadhafi hatalmának 2011-es megdöntése után. A kialakult hatalmi és biztonsági űr betöltésére harc kezdődött a rivális milíciák között, és az országban megvetette a lábát az Iszlám Állam és az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szövetséges csoportok is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik