Nagyvilág

Van ám egy másik iszlamista terrorszervezet is, és épp most pályázik Szíria egy részére

Nem sok pozitív dolog van abban, hogy a szíriai kormányerők megkezdték Aleppó ostromát. A város valaha Szíria legnépesebbje volt, mostanra 2-400 ezer ember maradt ott. Ez az utolsó olyan nagyváros, amely nem a szíriai kormány vagy az Iszlám Állam, hanem a szír felkelők kezén van, legalábbis részben.

Nemrég írtunk arról, hogy Bassar el-Aszad kormánya talán a polgárháború kezdete óta nem volt katonailag annyira jó helyzetben, mint most. Aleppó elfoglalásával szinte teljesen leverheti a felkelést, ami öt évvel ezelőtt kezdődött.

A szíriai polgárháborút az Aszad-család négy évtizedes uralma indította el, ám a harcokban végül több iszlamista csoport is megerősödött. Kezdve az Iszlám Állammal, ami Szíria és Irak határán, egy nagyrészt szunnita muszlimok lakta területen nőtte ki magát. Nehéz elképzelni, hogyan szerezhetné vissza a kormány ezt a hatalmas területet mészárlás nélkül.

Az Iszlám Állam ugyanis nem a betegség, hanem a tünet.

A szunnita muszlim lakosság két síita vezetésű ország határára ékelődött be. Miközben Irakban Szaddám Huszein alatt a szunnita kisebbség (akik akkor a többségnek tartották magukat) alaposan elnyomta a síita többséget, ráadásul folyamatos konfliktusban és többéves háborúban állt a szintén síita Iránnal. Szaddám bukása után a síita vezetés megbosszulta a korábbiakat és teljesen kiszorította a szunnita elitet a hatalomból.

Aszad Szíriája pedig ugyan inkább pánarab szocialista volt, mint iszlamista, de az Aszad-család az iszlám síita ágához tartozó alawita, ráadásul az ország egyetlen komolyabb közel-keleti szövetségese pont Irán volt. Szóval az ISIS területeit nehéz lesz probléma nélkül visszaszerezni.

A felkelőkét viszont még vissza lehet, és erről szól Aleppó ostroma is.

Forrás: @arabthomness
Forrás: @arabthomness

A térképen remekül látszik, hogy az Aszad-kormány igazán csak a valamikori Szíria dél-nyugati részét birtokolja. Északon a kurdok gyakorlatilag saját államot alapítottak, keleten pedig az Iszlám Állam van. A nyugati régiókért folyik most a harc. Az orosz hadsereg egyébként hivatalosan azért lépett be Aszad oldalán a háborúba, hogy az Iszlám Államot és a terroristákat bombázza. A probléma abból ered, hogy egészen máshogy definiálja a szíriai terroristákat például Amerika és az Aszad-kormány.

Aszadnak mindenki terrorista, aki a szír kormány ellen lázad.

A felkelők csoportját a legnehezebb körülírni a szíriai polgárháborúban. Ezernyi apró csoportosulás harcol Aszad és gyakran egymás ellen. A két legjelentősebb közülük a szír hadsereg dezertőreiből alakult Szabad Szíriai Hadsereg és a Dzsabhat al-Nuszra.

Az Aleppót védő csoportok közül mindenképpen az al-Nuszra a legkeményebb csoport. És ezt az Egyesült Államok is tudja. Az Aszad elleni küzdelmet komolyabban igazából csak rájuk lenne értelme felépíteni. Ezzel egy probléma van: az al-Nuszra gyakorlatilag az Al-Kaida Szíriában. És pont ezért az Egyesült Államok hadserege is kénytelen őket támadni, miközben másod-, vagy harmadkézen keresztül többször is juttattak nekik fegyvereket.

Az Al-Kaida kettős teher az al-Nuszrán. Nemcsak nyugaton van rendkívül rossz hírük, de az iszlamisták között is marketingproblémákkal küzdenek.

Az Al-Kaida jó ideje nem képes fiatal iszlamistákat vonzani.

Az al-Nuszra ezért most úgy döntött, hogy leveti magáról ezt a terhet és hivatalosan megszakítja a kapcsolatot az Al-Kaidával. A csoport vezetőjét, Abu Mohamed al-Jolanit most láthattuk először élőben, amint videón szakítja meg a kapcsolatot a világ leghíresebb terrorcsoportjával.

Ennek igazából több üzenete van. Közelednek az amerikai-orosz béketárgyalások Szíriáról, ahol a két fél arról is tárgyalhat, hogy összehangolják a támadásaikat az al-Nuszra ellen. Ezt pedig az al-Nuszra nagyon szeretné elkerülni. Ráadásul azzal, hogy nyilvánosan szakítottak az Al-Kaidával, akár azt is elérhetik, hogy az Egyesült Államok ne másodkézből, hanem nyíltan is támogassa a csoportot. Ezt a tervet egyébként többen előszedték már, például Petraeuss tábornok is nyilvánosan kijelentette, hogy érdemes lenne az al-Nuszrát támogatni az Iszlám Állammal szemben.

Al-Nuszra katona, Damaszkusz, Szíria Forrás: Getty Images / Iliya Pitalev / Ria Novosti
Al-Nuszra katona, Damaszkusz, Szíria Forrás: Getty Images / Iliya Pitalev / Ria Novosti

Az al-Nuszrának erre kifejezetten van is igénye. Az a terület ugyanis, amit most elvileg a felkelők irányítanak, nem tartozik egységes irányítás alá, de az al-Nuszra szeretné, ha ez nem így lenne. A katonailag legerősebb csoportként kifejezetten pályáznak arra, hogy ők irányítsák Nyugat-Szíriát.

És szerintük ez Dzabhat Fatah al-Sam néven menni is fog.

Az új név Szíriai Hódító Frontot jelent, és ezzel al-Jolani a videóban szinte le is mondott az al-Nuszra nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos aspirációiról.

Ezzel az egésszel azért vannak komoly problémák. Egyrészt: attól még, hogy valaki nyilvánosan megszakítja a kapcsolatot a világ egyik legismertebb terrorszervezetével, nem jelenti azt, hogy az a kapcsolat a továbbiakban nem fog létezni. Másrészt az al-Nuszra hiába céloz arra, hogy nem készül majd nemzetközi támadásokra, a nizzai, az orlandói és a San Bernardino-i támadásoknál is előkerültek furcsa Dzsabhat al-Nuszra-szálak.

Egyelőre nem tudni, Aleppó sorsa mikor dől el. Hosszú és kitartó vérengzés követ majd egy hosszú és kitartó háborút. De maga a háború még egyáltalán nincs eldöntve, ahogy az sem, végleg kivérzik-e az Aszad-ellenes felkelés, hogy a helyét átvegye egy újabb Iszlamista Front. Ha az amerikai elnökválasztáson Hillary Clintont választják meg, minden máshogy alakulhat. Clinton hírhedt héja, szinte biztos, hogy nagyobb szerepet vállalna Szíriában.

Olvasói sztorik