A general view shows the wreckage of a government warplane after Al-Nusra front (Al-Qaeda's Syria affiliate) repotedly shot it down over the northern Syrian town of Al-Eis on April 5, 2016 and captured one crew member alive, a rebel source and the Syrian Observatory for Human Rights said.              
The monitoring group said Al-Nusra downed the plane, which it said was likely being flown by a Syrian air force pilot. / AFP PHOTO / OMAR HAJ KADOUR
Külföld

Van ám egy másik iszlamista terrorszervezet is, és épp most pályázik Szíria egy részére

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

¯\_(ツ)_/¯. 2016. 08. 01. 18:56

Korábban a témában:

Nem sok pozitív dolog van abban, hogy a szíriai kormányerők megkezdték Aleppó ostromát. A város valaha Szíria legnépesebbje volt, mostanra 2-400 ezer ember maradt ott. Ez az utolsó olyan nagyváros, amely nem a szíriai kormány vagy az Iszlám Állam, hanem a szír felkelők kezén van, legalábbis részben.

Nemrég írtunk arról, hogy Bassar el-Aszad kormánya talán a polgárháború kezdete óta nem volt katonailag annyira jó helyzetben, mint most. Aleppó elfoglalásával szinte teljesen leverheti a felkelést, ami öt évvel ezelőtt kezdődött.

A szíriai polgárháborút az Aszad-család négy évtizedes uralma indította el, ám a harcokban végül több iszlamista csoport is megerősödött. Kezdve az Iszlám Állammal, ami Szíria és Irak határán, egy nagyrészt szunnita muszlimok lakta területen nőtte ki magát. Nehéz elképzelni, hogyan szerezhetné vissza a kormány ezt a hatalmas területet mészárlás nélkül.

Az Iszlám Állam ugyanis nem a betegség, hanem a tünet.

A szunnita muszlim lakosság két síita vezetésű ország határára ékelődött be. Miközben Irakban Szaddám Huszein alatt a szunnita kisebbség (akik akkor a többségnek tartották magukat) alaposan elnyomta a síita többséget, ráadásul folyamatos konfliktusban és többéves háborúban állt a szintén síita Iránnal. Szaddám bukása után a síita vezetés megbosszulta a korábbiakat és teljesen kiszorította a szunnita elitet a hatalomból.

Aszad Szíriája pedig ugyan inkább pánarab szocialista volt, mint iszlamista, de az Aszad-család az iszlám síita ágához tartozó alawita, ráadásul az ország egyetlen komolyabb közel-keleti szövetségese pont Irán volt. Szóval az ISIS területeit nehéz lesz probléma nélkül visszaszerezni.

A felkelőkét viszont még vissza lehet, és erről szól Aleppó ostroma is.

Forrás: @arabthomness

A térképen remekül látszik, hogy az Aszad-kormány igazán csak a valamikori Szíria dél-nyugati részét birtokolja. Északon a kurdok gyakorlatilag saját államot alapítottak, keleten pedig az Iszlám Állam van. A nyugati régiókért folyik most a harc. Az orosz hadsereg egyébként hivatalosan azért lépett be Aszad oldalán a háborúba, hogy az Iszlám Államot és a terroristákat bombázza. A probléma abból ered, hogy egészen máshogy definiálja a szíriai terroristákat például Amerika és az Aszad-kormány.

Aszadnak mindenki terrorista, aki a szír kormány ellen lázad.

A felkelők csoportját a legnehezebb körülírni a szíriai polgárháborúban. Ezernyi apró csoportosulás harcol Aszad és gyakran egymás ellen. A két legjelentősebb közülük a szír hadsereg dezertőreiből alakult Szabad Szíriai Hadsereg és a Dzsabhat al-Nuszra.

Az Aleppót védő csoportok közül mindenképpen az al-Nuszra a legkeményebb csoport. És ezt az Egyesült Államok is tudja. Az Aszad elleni küzdelmet komolyabban igazából csak rájuk lenne értelme felépíteni. Ezzel egy probléma van: az al-Nuszra gyakorlatilag az Al-Kaida Szíriában. És pont ezért az Egyesült Államok hadserege is kénytelen őket támadni, miközben másod-, vagy harmadkézen keresztül többször is juttattak nekik fegyvereket.

Az Al-Kaida kettős teher az al-Nuszrán. Nemcsak nyugaton van rendkívül rossz hírük, de az iszlamisták között is marketingproblémákkal küzdenek.

Az Al-Kaida jó ideje nem képes fiatal iszlamistákat vonzani.

Az al-Nuszra ezért most úgy döntött, hogy leveti magáról ezt a terhet és hivatalosan megszakítja a kapcsolatot az Al-Kaidával. A csoport vezetőjét, Abu Mohamed al-Jolanit most láthattuk először élőben, amint videón szakítja meg a kapcsolatot a világ leghíresebb terrorcsoportjával.

Ennek igazából több üzenete van. Közelednek az amerikai-orosz béketárgyalások Szíriáról, ahol a két fél arról is tárgyalhat, hogy összehangolják a támadásaikat az al-Nuszra ellen. Ezt pedig az al-Nuszra nagyon szeretné elkerülni. Ráadásul azzal, hogy nyilvánosan szakítottak az Al-Kaidával, akár azt is elérhetik, hogy az Egyesült Államok ne másodkézből, hanem nyíltan is támogassa a csoportot. Ezt a tervet egyébként többen előszedték már, például Petraeuss tábornok is nyilvánosan kijelentette, hogy érdemes lenne az al-Nuszrát támogatni az Iszlám Állammal szemben.

2791848 02/15/2016 Jobar, a district of Damascus controlled by Jabhat al-Nusra militants. Iliya Pitalev/Sputnik
Al-Nuszra katona, Damaszkusz, Szíria Forrás: Getty Images / Iliya Pitalev / Ria Novosti

Az al-Nuszrának erre kifejezetten van is igénye. Az a terület ugyanis, amit most elvileg a felkelők irányítanak, nem tartozik egységes irányítás alá, de az al-Nuszra szeretné, ha ez nem így lenne. A katonailag legerősebb csoportként kifejezetten pályáznak arra, hogy ők irányítsák Nyugat-Szíriát.

És szerintük ez Dzabhat Fatah al-Sam néven menni is fog.

Az új név Szíriai Hódító Frontot jelent, és ezzel al-Jolani a videóban szinte le is mondott az al-Nuszra nemzetközi terrorizmussal kapcsolatos aspirációiról.

Ezzel az egésszel azért vannak komoly problémák. Egyrészt: attól még, hogy valaki nyilvánosan megszakítja a kapcsolatot a világ egyik legismertebb terrorszervezetével, nem jelenti azt, hogy az a kapcsolat a továbbiakban nem fog létezni. Másrészt az al-Nuszra hiába céloz arra, hogy nem készül majd nemzetközi támadásokra, a nizzai, az orlandói és a San Bernardino-i támadásoknál is előkerültek furcsa Dzsabhat al-Nuszra-szálak.

Egyelőre nem tudni, Aleppó sorsa mikor dől el. Hosszú és kitartó vérengzés követ majd egy hosszú és kitartó háborút. De maga a háború még egyáltalán nincs eldöntve, ahogy az sem, végleg kivérzik-e az Aszad-ellenes felkelés, hogy a helyét átvegye egy újabb Iszlamista Front. Ha az amerikai elnökválasztáson Hillary Clintont választják meg, minden máshogy alakulhat. Clinton hírhedt héja, szinte biztos, hogy nagyobb szerepet vállalna Szíriában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs. / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.