Nagyvilág

Gumiégetéssel harcolnak a szír és orosz repülők ellen Aleppóban

Ezzel próbálják megnehezíteni a bombázásokat.

A szíriai kormányerők bekerítették Aleppo városát, és az orosz légierő támogatásával bombázzák a felkelők által uralt területeket. A város visszafoglalása lehet Bassár el-Aszad legnagyobb győzelme a polgárháborúban, és elég valószínű, hogy be is fog következni, bár a lázadók rendkívül elszántan ellenállnak.

A kormányerőknek komoly előnyük a felkelőkkel szemben, hogy van légierejük. Vasárnap azonban a lázadók támogatói az utcákra vonultak, és gumikat gyújtottak fel, hogy a sűrű, fekete füsttel megakadályozzák a repülőgépeket abban, hogy azonosíthassák célpontjaikat.

„A városom ma létrehozta a saját repüléstilalmi zónáját. Szégyen a világra nézve” – ezzel a kommentárral tette közzé a lenti fényképet egy twitterező.

Az alábbi videóban pedig egy férfi némileg szarkasztikusan bocsánatot kér a környezetvédő szervezetektől a gumiégetés miatt. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy szükség van erre, hogy gátat szabjanak az Aszad-rezsim és az oroszok által elkövetett bűnöknek.

A szíriai kormány és az oroszok közösen bejelentették, hogy védett folyosókat hoznak létre, amelyeken keresztül a civilek elhagyhatják Aleppót, de nagyon kevesen bíznak bennük ahhoz, hogy éljenek a lehetőséggel. Mindkét oldal arra készül, hogy Aleppo ostroma napokig, vagy akár hetekig is tarthat. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik