Nagyvilág

Életfogytiglanit kapott a londoni késes támadó

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt emberölés és testi sértés kísérletének vádjával a londoni központi büntetőbíróság hétfőn egy paranoid skizofréniában szenvedő férfit, aki tavaly év végén késsel támadt metróutasokra a brit fővárosban, egy embernek pedig az Iszlám Állam terrorista szervezet módszereit utánozva le akarta vágni a fejét.

A szomáliai születésű Muhiddin Mire válogatás nélkül fenyegette 2015. december 5-én a Leytonstone állomáson az utasokat, egy ott zenélő 56 éves férfinak pedig el akarta vágni a torkát. Mindeközben azt kiabálta, vért fog ontani szíriai testvéreiért.

Az incidenst rögzítették a biztonsági kamerák és mobiltelefonjával egy utas is, akit Muhiddin Mire szintén üldözőbe vett.

A hétfői ítélethirdetéskor a bíró számításba vette, hogy a 30 éves elkövető paranoid skizofréniában szenved, de álláspontja szerint a férfi a szíriai háborús történések hatására cselekedett.

Más szavakkal: amiért muszlimokat bombáznak Szíriában, civilekre akart támadni itt

– fogalmazott Nicholas Hilliard, aki szerint tettével Muhiddin Mire meg akarta félemlíteni az embereket és támogatni akart egy szélsőséges ügyet.

Az ügyész szerint nem volt véletlen, hogy a férfi napokkal az után támadta meg az utasokat, hogy a brit parlament az Iszlám Állam elleni légicsapások kiterjesztése mellett döntött Szíriában.

Muhiddin Mire szigorított egészségügyi intézményben kezdi meg büntetése letöltését, és leghamarabb nyolc és fél év múlva kérheti szabadlábra helyezését. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik