Nagyvilág

A kínai szexmunkásokat a kormány riasztja el az óvszerek használatától

A szexuális úton terjedő betegségek, így a HIV/AIDS terjedése a rendőri intézkedéseknek köszönhetően sokszorosára gyorsult

Az Asia Catalyst az elmúlt hónapokban három kínai nagyvárosban, 517 szexmunkással végzett felmerése, tizennyolc szakértővel történt konzultációja, valamint hetvennégy férfi, női, valamint transzszexuális prostituálttal készített mélyinterjúja során fény derült arra is, hogy a szexmunkások egyszerűen félnek az óvszer használatától, hiszen az egymilliárdos országban a prostitúció illegális, így egy igazoltatás során a legegyszerűbb védekezési módszerből könnyen bizonyíték lehet, még úgy is, ha nem történik tettenérés.

A számok ijesztőek: a kutatás szerint a rendőri intézkedéseket eddig megúszott szexmunkások 67,8, a tapasztaltabbaknak viszont csak a 47,7 százaléka használ óvszert, ez pedig egy egész sor betegség terjedését teszi lehetővé – gondoljunk csak a HIV/AIDS-re, vagy az utóbbi években az egyik leggyakoribb, Kínában diagnosztizált betegségekre, a kankóra és a szifiliszre.

A cikk megemlít egy transzszexuális, magát csak Sasaként említő prostituáltat, aki egy szabadnapján futott bele egy igazoltatásba, táskájában viszont síkosítót és óvszereket találtak.

2841_607660_958084

A kluboknak a különböző tartományok AIDS-rendeletei szerint egyértelműen kötelező lenne óvszert tartaniuk, de a tulajdonosok egyszerűen nem mernek ennek eleget tenni, hiszen azonnal felbukkannának a kínos kérdéseket – “Folyik itt bármilyen illegális tevékenység?” – feltevő rendőrök, akik aztán megkérnék őket, hogy szedjék össze a nem oda való dolgokat. A legtöbben így az egészségügyi ellenőrzések előtt kihelyezik az óvszereket, távozásuk után pedig újra elrejtik egy szekrény mélyére.

2841_607671_690109

Az egymásnak ellentmondó intézkedések a szexuális úton terjedő betegségek terjedése mellett a már így is súlyosan a társadalom szélére sodródott réteg megítélésén sem segít sokat.

A 2015-ös adatok szerint Kínában 575 ezer HIV/AIDS-beteg él, de a számok a fiatal férfiak körében gyors növekedésnek indultak. 2009-ig a legtöbb új megbetegedést vérátömlesztés, vagy kábítószerfogyasztás miatt diagnosztizálták, de előbbi viszaszorulása, valamint a szexkultúra változása miatt a helyzet évről évre egyre drámaibbá válik.

A teljes, angol nyelvű riport itt érhető el.

Fotó: Sina

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik