Nagyvilág

Megadták magukat az örmény túszejtők a jereváni rendőrkapitányságon

Megadták magukat az örmény fővárosban az ottani rendőrkapitányságot két hete megszállva tartó, túszszedő fegyveresek - jelentette vasárnap az örmény rendőrségre hivatkozva az Interfax orosz hírügynökség az MTI szerint. Az örmény hatóságok közlése szerint húsz "terroristát" őrizetbe vettek.

Ezzel véget ért a július 17-e óta tartó túszejtő akció, amelynek során két rendőrtiszt életét vesztette és mindkét oldalon többen megsebesültek.

Varuzan Avetiszjan, a fegyveresek vezetője az egyik helyi médiának adott telefonos interjúban azt mondta, azután döntöttek úgy, hogy megadják magukat, miután a biztonsági erők páncélozott járművekkel léptek a rendőrkapitányság területére. Ezen felül a rendőrség lőni kezdett azokra a társaira, akik kimerészkedtek az épületből. A legtöbbet közülük lábon lőttek, de az egyik férfit mellkasán találta el egy golyó – tette hozzá.

Az eredetileg 31 fegyveresből álló csoport július 17-én rohamozta meg és foglalta el a rendőrkapitányságot. Megöltek egy rendőrezredest, kilenc rendőrtisztet – köztük magas rangúakat – túszul ejtettek és bevették magukat az épületbe. Előző nap egy további rendőrt lőttek le a túszejtők.
Azóta a tömörülés négy tagja megadta magát, és heten megsebesültek.

A csoport tagjai azt követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon vezetőjüket, a júniusban letartóztatott Zsirajr Szefilján ellenzéki politikust és “minden politikai foglyot”. Még az akció napján elengedtek kettőt túszaik közül, további hármat pedig egy nappal később.

A fegyveresek erőteljesen bírálták a korábbi szovjet tagköztársaság kormányát, és arra szólították fel a lakosságot, hogy vonuljanak utcára és követeljék Szerzs Szargszján örmény elnök, valamint Hovik Abrahamján miniszterelnök lemondását. Ezt követően számos alkalommal több ezren vonultak Jereván utcáira, és időnként összecsaptak a rendőrökkel.

Az elmúlt két hétben a hatóságok még reménykedtek abban, hogy a fegyveres csoporttal sikerül vérontás nélkül megegyezésre jutni, de szombat délután, helyi idő szerint 17 órakor lejárt a hatóságok által szabott ultimátum. A nemzetbiztonsági szolgálat közleményében tudatta: lejárt a határidő, amelyen belül a rendőrségi épület megszállói még letehették volna a fegyvert. Azután a rendfenntartó erőknek felhatalmazásuk van figyelmeztetés nélkül tüzet nyitni bármilyen fegyveres személyre, aki a megszállt rendőrkapitányságon vagy annak közelében tartózkodik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik