Nagyvilág

Az Iszlám Állam vezetői elmenekülhettek Moszulból

Az Iszlám Állam számos vezetője és családjai vagyonukkal együtt elmenekültek Moszulból a mintegy száz kilométerre található Szíria irányába. Néhányuk a várostól északra fekvő kurd autonóm tartományba próbált beszivárogni – mondta Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter.

Ezzel párhuzamosan Haider al-Abádi iraki miniszterelnök vasárnap Joseph Dunford amerikai tábornokkal, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjével egyeztetett a Moszul visszafoglalására vonatkozó stratégiáról. Washington nem csupán az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció keretein belül támogatja Irakot, hanem több száz katonai tanácsadót küldött az országba egyebek mellett az iraki kormányerők kiképzésének segítésére.

Az ENSZ az idei év legnagyobb humanitárius műveletére készül Irakban, ahonnan a hadsereg előrenyomulásával párhuzamosan egyre többen menekülnek. A világszervezet becslései szerint a legrosszabb esetben több mint egymillió ember menekülhet el Moszulból és további 830 ezren a várostól délre fekvő, népes vidékről. Ezzel 3,5 millióra emelkedne az otthonaikból elűzött irakiak száma.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik