Nagyvilág

Ausztriát legyalázta a vihar

Szombat este a tűzoltók a stájerországi Graz közelében fekvő Voitsbergi és Graz-környéki járásban kapták a legtöbb riasztást, de számos alkalommal vonultak ki a tartományban fekvő Leibnitz, Deutschlandsberg, Knittelfeld és Murau településekre is.

A vihar, a jégeső és az orkán erejű szél miatt víz árasztotta el a környékbeli garázsokat, pincéket és utcákat, a patakok és a Kainach folyó kilépett medréből, fák vezetékekre estek. Emiatt a tartomány nyugati részén több ezer háztartás maradt áram nélkül órákon át.

A szombat este lezúduló jégeső miatt 1,3 millió eurós kár keletkezett a tartományban. Elsősorban a Graz közelében lévő szántóföldekben, legelőkben, gyümölcsösökben, veteményesekben és szőlőültetvényekben tett kárt a vihar, összesen négyezer hektárnyi terület érintett.

Dél-Tirolban csaknem kétszáz alkalommal vonultak ki a tűzoltók elárasztott pincék, kidőlt fák és megrongálódott tetők miatt. A helyreállítási munkálatok késő éjszakáig tartottak. Az osztrák meteorológiai szolgálat (ZAMG) szerint idén július extrém esős hónap volt, 25 százalékkal több csapadék hullott a szokásosnál, az átlaghőmérséklet 1,2 fokkal volt magasabb az ilyenkor megszokottnál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik