Nagyvilág

Újnáci aktivisták járőröznek a szlovák vonatokon

Egy roma fiatalember 10 eurót követelt az Érsekújvár és Zólyom közlekedő vonaton egy lánytól. A lány viszont nem adott neki pénzt, mire a fiú fojtogatni kezdte és megpróbálta kicsavarni a kezéből táskáját. A sikoltozásra felfigyelt a kalaúz, a fiút Léván már rendőrök várták.

Nagy felháborodás lett az esetből Szlovákiában, Marián Kotleba, a Mi Szlovákiánk Néppárt (LS NS) rasszista nézeteiről elhíresült elnöke pedig ki is használta ezt, írja a Népszabadság. Bejelentette, több tucat járőrcsoportot alakítanak, amelyek hármasával felügyelik a rendet az általa kockázatosnak nevezett járatokon.

Ha az állam képtelen ­megvédeni tisztességes polgárait az élősködőktől és más naplopóktól, akkor mi megtesszük helyette

– mondta sajtótájékoztatóján.

Az aktivisták parancsnokaként pártja parlamenti képviselőjét, Peter Krupát nevezte ki, aki arról híresült el, hogy

a képviselőház alakuló ülésére pisztollyal érkezett.

A zöld pólót viselő aktivisták azóta is járják a vonatokat, a párt hálálkodó emberekről szóló videókat oszt meg, sokan azt írják, akkor lesz rend az országban, ha ők veszik át a hatalmat.

Persze legalább ugyanennyien felháborodtak, nem értik azt, hogy engedheti meg a vasút, hogy újnáci polgárőrök feszítsenek a vonataikon.

Érsek Árpád közlekedésügyi államtitkár a Népszabadság kérdésére azt mondta,

az urak minden alkalommal megveszik a jegyüket, ezért a vasút köteles elszállítani őket is, ha viselkedésük nem törvénysértő. Erre viszont ügyelnek. Nem korlátozhatjuk őket abban sem, hogy járják a vasúti kocsikat.

Lucia Zitnanská szlovák igazságügy-miniszter viszont azt nyilatkozta semmilyen civil szervezet sem veheti át az államhatalmi jogköröket, ha kell, törvénymódosítást dolgoznak ki.

Egy pozsonyi egyetemi kutató azt mondta, a probléma valós, tényleg rossz a vonatokon a biztonság, de ez a megoldás inkább csak populista pártpropaganda.

(kiemelt kép: naseslovensko.net)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik