Nagyvilág

Össztüzet zúdítottak a demokraták nagyágyúi Trumpra

A republikánus elnökjelölt elleni támadásokról szólt a Demokrata Párt elnökjelölő konvenciójának harmadik napja. A szónokok, akiknek sorát Barack Obama amerikai elnök zárta, egymás után keltek ki Donald Trump ellen, veszélyes demagóként jellemezve a milliárdos üzletembert, akire nem lehet rábízni az Egyesült Államok vezetését, és az atombombákat. Aki ráadásul kitűnő támadási felületet adott a demokratáknak egy napközben tett nyilatkozatával.

Donald Trumpnak a demokrata elnökjelölő gyűlés hetében sikerült elérnie azt, amivel Hillary Clinton kampánya az előző héten tartott republikánus konvenció alatt hiába próbálkozott: vezető hír lett. De pártja jobban örülne, ha ez nem történt volna meg. A republikánus elnökjelölt ugyanis azzal került a címlapokra, hogy arra bíztatta az oroszokat, hogy törjék fel Clinton e-mail fiókját. “Oroszország, ha figyelsz, remélem képesek lesztek megtalálni a hiányzó 30 ezer e-mailt” – jelentette ki Trump egy floridai sajtótájékoztatón, azokra a levelekre utalva, amit Clinton letörölt a magánszerveréről, amit külügyminiszterként hivatalos levelezésére használt.

Trump az Egyesült Államok elleni kémkedésre kéri Putyint

A Clinton-kampány gyorsan reagált Trump kijelentésre. “Ez az első alkalom, hogy egy nagy párt jelöltje aktívan arra bátorított egy külföldi hatalmat, hogy kémkedést kövessen el politikai ellenfele ellen” – közölte Jake Sullivan, Clinton egyik főtanácsadója. A demokrata elnökjelölt szóvivője pedig az MSNBC-nek nyilatkozva kijelentette: Trump “nyíltan arra bíztatja Oroszországot, hogy kibertámadásokat indítson az Egyesült Államok ellen”.

Mindezt azután, hogy szakértők és az amerikai hírszerzés szerint erős a gyanú, hogy Moszkva áll a Demokrata Párt szervere ellen intézett hackertámadás mögött. A feltört rendszerből megszerzett belső levelezést a WikiLeaks az előző héten tette közzé, és azokból kiderült, hogy a párt vezetése aktívan igyekezett elgáncsolni Clinton riválisát, Bernie Sanders. Oroszország a vádak szerint az e-mailek kiszivárgtatásával Trump kampányát akarta segíteni.

A republikánusok Trump kijelentése után gyorsan igyekeztek tüzet oltani. A republikánus alelnökjelölt, Mike Pence közölte: ha bebizonyosodik, hogy Oroszország áll a hackertámadás mögött, és “beavatkoznak a választásainkba”, akkor annak “súlyos következményei lesznek” Moszkva számára. Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke pedig figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy “tartsa magát távol a választástól”.

Ilyen felvezetés után kezdődött el a demokrata elnökjelölő gyűlés harmadik napja, ahol a szónokok már az előzetes tervek szerint is leginkább azzal foglalkoztak volna, milyen veszélyes lenne Donald Trump amerikai elnökként.

“Veszélyes, hazug, csaló demagóg”

A főműsoridőre időzített szónokok nem fogták vissza magukat, és egymás után támadták az “amerikai értékeket semmibe vevő” republikánus jelöltet, akit szerintük hatalmas veszély lenne a Fehér Ház közelébe engedni. A beszédek egy olyan Trump képét festették, aki túlságosan csapodár, szeszélyes és kiszámíthatatlan, hogy rá lehessen bízni az ország vezetését, egy katasztrofális morálokkal rendelkező hazug csaló, aki csak a saját érdekeit nézi, és nem törődik az átlagemberek gondjaival, és nincsen felkészülve az elnökségre.

PHILADELPHIA, PA - JULY 27: Former Secretary of Defense Leon Panetta arrives on stage to deliver a speech on the third day of the Democratic National Convention at the Wells Fargo Center, July 27, 2016 in Philadelphia, Pennsylvania. Democratic presidential candidate Hillary Clinton received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Philadelphia, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Democratic National Convention kicked off July 25. Joe Raedle/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / JOE RAEDLE
Leon Panetta a CIA egykori igazgatója, és volt védelmi miniszter a demokrata konvención (Fotó:Europress)

A Hillary Clintonnal szemben erősen kritikus Leon Panetta (a CIA egykori igazgatója és volt védelmi miniszter) kijelentete: “Ma Donald Trump újra Oroszország oldalára állt”, közölve, hogy “felfoghatatlannak tartja, hogy “egy elnökjelölt ilyen felelőltlen legyen”. Majd kijelentette: nem szabad megengedni, hogy Trump legyen az amerikai haderő főparancsnokat, és “nem rakhatjuk szeszélyes ujjait az atomfegyvereinkre”. John Hutson, az amerikai haditengerészet nyugalmazott ellentengernagy pedig gyakorlatilag bűncselekményként jellemezte Trump kérését az oroszokhoz.

A szónokok között volt Michael Bloomberg, New York egykori republikánus polgármestere, aki a független szavazókat szólította meg, kérve, hogy akadályozzák meg Trump elnökké választását, mert túl nagy a tét. “New York-i vagyok, kiszúrom a csalókat” – jelentette ki a milliárdos üzletember, “veszélyes demagógként” jellemezve Trumpot, megkérdőjelezve üzleti sikereit, és “meggondolatlan, nemtörődöm és kockázatos” választásnak nevezve a republikánus jelöltet. “Válasszunk meg egy értelmes, hozzáértő embert” – közölte.

Az ország történetében még egy nagy párt jelöltje sem volt még annyira felkészületlen nemzetbiztonsági kérdésekben, mint Donald Trump. Ezt már Joe Biden alelnök mondta, aki szerint Trump elárulná az Egyesült Államok értékeit, azzal, hogy “magáévá teszi az ellenségeink taktikáját – a kínzásokat és a vallási intoleranciát”, és megválasztása veszélybe sodorná az ország biztonságát. Egy olyan emberként jellemezve a republikánus elnökjelöltet, akiből “hiányzik az empátia és a könyörület”, és élvezettel mondja ki, hogy “ki vagy rúgva”.

És még a republikánusok sem szeretik

Ezt Tim Kaine emelte ki, miután formálisan is elfogadta pártja jelölését  Hillary Clinton alelnökjelöltjének. Trump megválasztásával a Republikánus Párt eltávolodott alapelveitől, jelentette ki Kaine, megemlítve, hogy a  konzervatívok soraiban is találni szép számmal olyanokat, akik nem bíznak elnökjelöltjükban. Mint John Kasich ohiói kormányzó, aki el sem ment a saját államában tartott republikánus konvencóra, mert “Trump olyan nagy morális katasztrófa”. Kaine úgy jellemezte Trumpot, mint akinek “egy szavát sem lehet elhinni”, és aki csak annyi tud nyújtani, hogy “higgyetek nekem”, de nem árulja el, hogy elnökként mit és hogyan csinálna.

Obama: “nem uralkodóra van szükségünk”

Barack Obama újra bebizonyította, hogy nem véletlenül számít korának legtehetségesebb szónokának, és a konvenció utolsó felszólalójaként élete egyik leghatásosabb beszédét mondta el, ami a rá jellemző optimista és reménykeltő hangulatával éles kontrasztban állt Donald Trump félelemre építő, egy sötét Amerika képét festő szónoklatával szemben. Bár beszédében főleg azzal foglalkozott, miért lenne jó elnök Hillary Clintonból, nem ment el a lehetőség mellett, hogy beleszúrjon a republikánus elnökjelöltbe.

Még amikor Clintont dicsérte, akkor is éerzni lehetett a Trump felé irányuló kritikát. Obama úgy jellemezte egykori riválisát, akivel nyolc éve kemény csatát vívott a demorkata elnökjelöltségért, mint aki felkészült a feladatra, tudja és érti, hogy milyen következményei lehetnek a döntéseinek, krzíshelyzetben nyugodt marad és hallgat a tanácsokra. Azaz minden, ami Donald Trump nem.

Obama kijelentette: Trumpnak nincsen semmilyen terve az ország jobbátételére, csak félelmet gerjeszt, nincsen semmi javaslata a problémák megoldására, csak szlogenjei vannak. Megkérdőjelezte üzletemberként elért sikereit is, kijelentve, sok olyan sikeres üzletembert ismer, aki nem hagyott maga után “pereket és kifizetetlen munkásokat és embereket, akik megcsalva érzik magukat”.

Legkeményebb támadását azonban Trump nevének említése nélkül tette meg, és gyakorlatilag “lefasisztázta” a republikánus elnökjelöltet. Obama közölte, hogy bármit is mond Trump, az Egyesült Államok még mindig erős, köszönhetően az amerikai értékeknek, és akik ezeket az értékeket veszélyeztetik, “akár fasiszták, vagy kommunisták, vagy dzsihadisták, vagy hazai demagógok, a végén mindig veszítenek”. Ahol a “hazai demagóg” egy nem is annyira finom utalás volt Donald Trumpra.

Obama közölte, az amerikai nép nem “törékeny és félénk” emberekből áll, akiknek “egy önjelölt megmentőre van szüksége, aki azt ígéri,c sak ő egyedül tud rendet tenni”. “Nem azt akarjuk, hogy uralkodjanak felettünk” – jelentette ki Obama.

Hillary Clinton még legvadabb álmaiban sem várhatott ilyen hatásos szónoklatot Obamától. Nem csoda, hogy széles – és most  tényleg teljesen őszintének tűnő – mosollyal az arcán jelent meg a színpadon, hogy a beszéd végén megölelje egykori riválisát, és volt főnökét. Már csak amiatt aggódhat, hogy a másnapi beszéde előtt Obama rendesen feladta neki a leckét. Ezt nehéz lesz felülmúlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik