Nagyvilág

Egyetlen fotó alapján keresték a második templomi merénylőt

Egy külföldi hírszerző szolgálat értesítette a francia hatóságokat a készülő merényletről, amit végül nem tudtak megakadályozni.

Potenciálisan veszélyes személyként tartották nyilván a hatóságok a franciaországi templomi merénylet azon elkövetőjét is, akinek személyazonosságát csütörtökön hozták nyilvánosságra. Abdel-Malik Nabil Petitjean-t DNS-minta alapján azonosították, mert arca felismerhetetlenné vált, miután agyonlőtték a rendőrök.

A 19 éves Petitjean vele egykorú társával, Adel Kermiche-el egy katolikus templomban túszul ejtett öt embert, és elvágta egy idős pap torkát.

A francia szolgálatok még június 29-én nyitották meg Petitjean aktáját, miután felmerült a gyanúja, hogy radikalizálódott. Az úgynevezett „S-aktákban” 10 500 személy szerepel, akikkel kapcsolatban fennáll annak veszélye, hogy dzsihadista tevékenységet végezhetnek.

A hatóságokat egy külföldi hírszerző ügynökség értesítette arról, hogy támadás készül, és az egyik lehetséges merénylő fényképét is elküldték, de nevet nem kapcsoltak hozzá. A hatóságoknak így csak egy fotó állt rendelkezésre Petitjean-ról. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik