Nagyvilág

“Azt akartam, hogy ne csak a tévéből ismerjék Trumpot!”

Július 18-án a VICE „Ezek a nők Donald Trump titkos fegyverei?" címmel töltött fel egy videót Youtube-ra, amelyben a Women for Trump (Nők Trumpért) alapítója és elnöke is megszólal. A történet különlegessége, hogy a nő magyar: Varga Ildikónak hívják, akit meg is kerestünk néhány kérdéssel.

Varga Ildikó 22 éve ismeri Donald Trumpot és családját, tavaly márciusban pedig meg is kérdezte tőle, hogy indul-e majd a választásokon. A republikánus elnökjelölt akkor még csak “erősen gondolkodott rajta”, pár hónappal később viszont a Trump Towerben tartott sajtókonferencián bejelentette, hogy igen.

Igazán senki nem vette komolyan, többen azt hitték, csak önpropaganda lépésről van szó. Az előzetes választásokon 17 republikánus jelölt indult, köztük olyan nagy nevek, mint Jeb Bush, Marco Rubio vagy Ted Cruz

– mondta nekünk a magát üzletasszonynak, és nem politikusnak tartó Varga, aki akkortájt alapította meg a Women for Trump, a Palm Beach for Trump (Palm Beach Trumpért) és a Trumpets szervezeteket.

A célja ezzel az volt, hogy azok a nők is megtudják, milyen ember Trump, akik csak a tévében látják.

Bár az egyesületeket helyi szinten, Floridában indította el, hamarosan országossá nőtték ki magukat, Varga feladata később pedig az volt, hogy minél több helyen, minél több nőt “szervezzen be”. Ezeket a feladatokat később – a rengeteg utazás miatt – barátnőinek adta át.

Varga Ildikó
Varga Ildikó

És hogy milyen ember Trump?

Varga szerint az elnökjelölt minden szituációban segítőkész, udvarias és őszinte.

Láttam, ahogy segít rászorulókon

– mondta, majd hozzátette azt is, hogy mindenkihez van egy pár szava, “legyen az munkás az építkezésen vagy a pincér, aki felszolgálja a vacsorát”. Gyermekeinek kiskoruk óta azt tanította, hogy ha álmodnak, akkor nagyot álmodjanak.

Donald Trump és a politika

Trump rövid időn belül futott be nagy karriert: tavaly szeptemberben még csak arról nyilatkozott, hogy elkötelezett a republikánus párt mellett, a népszerűsége pedig az egekben szárnyalt, a felmérések szerint többször volt már olyan pillanat, hogy egy akkori választásnál legyőzte volna Clintont. Az előválasztásokon is jól szerepelt a milliárdos, az esélyei pedig tovább nőttek, amikor Jeb Bush kiszállt a játszmából. Kasich távozásával pedig egyértelmű lett, hogy ő lesz a republikánus párt elnökjelöltje.

Trump és a nők: Trump nemcsak a bevándorlókat haragította már maga ellen többször is, de a nőket is. Például az abortusz-kérdésben úgy foglalt állást, hogy szerinte a műtétet elvégző orvosokat kéne büntetni, a burka szerinte pedig azért jó, mert legalább nem kell alatta sminkelni. Clintont férje nőügyeivel is támadta, egy tévéműsorba pedig azért nem ment el, mert nem tetszett neki a műsorvezető.

A saját márkával is rendelkező Ivanka Trump nemrég feministának nevezte édesapját, erről is kérdeztük az üzletasszonyt. Varga többször járt a New York-i Trump Towerben is (itt vannak az irodái – a szerk.), látta munka közben, és azt mondta, hogy

meglepően sok a vezető állású nő, akik – a tendenciákkal ellentétben – nem keresnek kevesebbet mint a férfiak.

Megkérdeztük azt is, mik azok az intézkedések, amelyek miatt Varga kiáll Trump mellett.

Ma Amerika az egyik legmagasabban adózó ország. Trump csökkenti az adókat, ami főleg a középosztálynak fontos. Viszont megadóztatja majd azokat, akik nagyon sokat keresnek – még így is, hogy az ő családja is ebbe a kategóriába esik. A gyártást is visszahozza majd az országba, így csökken a munkanélküliség.

Végezetül Varga azt is elmondta: hisz abban, hogy Donald Trump lesz az Amerikai Egyesült Államok elnöke, ami nemcsak az országnak, de az egész világnak jó lesz majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik