Nagyvilág

Két lábon járó időzített bomba volt a templomi merénylő

Családja mindent megpróbált, hogy eltérítse a radikalizálódástól, de hiába.

Az őt ismerők szerint „két lábon járó időzített bomba” volt az a 19 éves fiatal, aki kedden egy társával túszokat ejtett, és elvágta egy idős pap torkát a franciaországi Saint-Étienne-du-Rouvray-ban.

A település lakói szerint a fiú családja küzdött azért, hogy Adel Kermiche kikerüljön az Iszlám Állam bűvköréből. Kermiche többször is megpróbált Szíriába utazni, börtönbe is került, majd idén márciusban házi őrizetbe helyezték. Naponta négy órára hagyhatta el otthonát, de akkor is elektronikus nyomkövetőt kellett viselnie. A merényletet is kimenője alkalmával követte el.

A fiúról azt mondták a helyiek, hogy nagyon furcsán viselkedett, folyton magában beszélt. Egy közeli ismerőse viszont máshogy mutatta be: szerinte nem látszott Kermiche-en, hogy radikalizálódott volna, és nem is beszélt neki ilyesmiről. A merénylet előtti éjszaka is találkoztak egy parkolóban, a fiú házi őrizete ellenére. Az ismerős azt mondta, arról sem tudott, hogy Kermiche-nek nyomkövetőt kell viselnie.

Egy másik közeli ismerős viszont arról beszélt, hogy megpróbált segíteni a fiúnak, miután kijött a börtönből, de Kermiche folyton csak a vallásról beszélt. Szülei és testvérei is mindent megpróbáltak, hogy jobb belátásra térítsék, hiába.

A szomszédok azt mondták: a merénylő családja teljesen normális, és nem vallásosak. Kermiche egyik nővére orvos, anyja egyetemi professzor.

A Tribune de Genève című lap arról írt, hogy a tavaly januári párizsi terrortámadás után változott meg a fiú, visszahúzódó lett, mecsetbe kezdett járni és rendszeresen kioktatta nem vallásos rokonait. Anyja azt mondta: a fia olyan hangnemben beszélt, ami addig nem volt rá jellemző, úgy tűnt, mintha egy szekta hatása alá került volna. Arról beszélt, hogy szerinte a muszlimok nem gyakorolhatják békésen a vallásukat Franciaországban. Kevesebb mint három hónap alatt radikalizálódott.

Az anya már márciusban kérte a hatóságokat, hogy kötelezzék a fiát nyomkövető viselésére, miután először próbált Szíriába szökni, de ennek nem tettek eleget. „Másodszor is időben elkapták. Ha eljutott volna Szíriába, többé nem lett volna a fiam. Tudni akarom, ki tette tönkre a gyerekemet” – mondta az anya, hozzátéve, nem tudja, kihez fordulhatnának segítségért. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik