Nagyvilág

Ferenc pápa: készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására

Készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására – mondta Ferenc pápa abban a beszédben, melyet lengyelországi zarándoklata elején szerdán a krakkói Wawel várban mondott.

A világ előtt álló mai kihívásokról szólva a szentatya a “migráció összetett jelenségét” boncolgatta. Szerinte elengedhetetlen a szolidaritás “az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott” emberekkel.

Nemzetközi együttműködést sürgetett annak érdekében, hogy sikerüljön orvosolni a konfliktusok és háborúk tragikus következményeit, annak a sok embernek a helyzetét, akik lakhelyük, hazájuk elhagyására kényszerültek.

A vendéglátó országról beszélve a katolikus egyházfő azt mondta, fel kell tárni a Lengyelországból való kivándorlás okait, “elősegíteni azoknak a személyeknek a visszatérését”, akik erre igényt tartanak.

A katolikus egyházfő szerda délután érkezett Krakkóba, a Balice-repülőtéren, ezután Wawelben többek között Andrzej Duda lengyel elnök, Beata Szydlo kormányfő, valamint Stanislaw Dziwisz bíboros, krakkói érsek fogadta őt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik