Nagyvilág

Törökök millióit sodorhatta bajba a WikiLeaks

A kormánypárttól kiszivárgott emailek között semmit nem találtak, ami közérdeklődésre tartana számot, ellenben rengeteg ember legszemélyesebb adatait hozták nyilvánosságra.

Alig néhány nappal a sikertelen puccskísérlet után a WikiLeaks mintegy 300 ezer emailt hozott nyilvánosságra, amelyeket a török kormánypárt szerveréről szivárogtattak ki. Az internetet szabályozó török hatóság azonnal letiltotta a hozzáférést a WikiLeaks-hez, amelyből arra lehetett következtetni, hogy az emailek kellemetlenek lehetnek a török elnök számára.

A szivárogtatást Edward Snowden és a nemzetközi sajtó is üdvözölte, anélkül, hogy lehetett volna tudni, mi van a török nyelvű adathalmazban. A Huffington Post azt írja: újságírók és aktivisták fésülték át az email-tömeget, és igazából nem találtak semmi közérdeklődésre számot tartót, az Erdogan belső köréhez tartozó emberek fel sem bukkannak az üzenetek között.

Persze a több százezer emailt még nem olvasták végig, de az elmúlt napok intenzív munkája semmilyen jelentős eredménnyel nem járt. Az üzenetek nagy része teljesen hétköznapi: lánclevelek, receptek, ünnepi jókívánságok, álláskereső üzenetek és hasonlók fordulnak elő közöttük.

Az viszont kiderült, hogy a WikiLeaks emberek millióit sodorhatta nagy bajba – az emailek között van ugyanis több millió ember, köztük szinte az összes török felnőtt nő érzékeny személyes adata. Az emailek között olyan táblázatokat találtak, amelyek a 81 török tartomány közül 79 összes női választójának névsorát, lakcímét, esetenként a mobiltelefon-számát is tartalmazzák. Azok esetében, akik tagjai a kormánypártnak, a személyi számot is feltüntették.

A Huffington Post szerzője szerint semmilyen indoka nem volt annak, hogy ezeket az embereket kitegyék a visszaéléseknek, zaklatásnak vagy még ennél is rosszabb cselekedeteknek. Emlékeztet: Törökországban évente nők százait ölik meg, többnyire volt férjeik vagy barátjaik, és ezrek menekülnek a bántalmazó kapcsolatokból titkos helyre.

Az is rendkívül veszélyes, hogy a listából kiderül, kik léptek be a kormánypártba. Az újságíró megjegyzi: bármennyire is elítéli Erdogan pártjának tevékenységét, semmi nem igazolja annak szükségességét, hogy ezeket az adatokat nyilvánossá tegyék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik