Nagyvilág

Tizenöt év börtönt kapott egy amerikai férfi a terroristák támogatásáért

Tizenöt év börtönt szabott ki helyi idő szerint hétfőn egy szövetségi bíró Kaliforniában, az Egyesült Államokban egy férfira, aki csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A bíró szerint a 22 éves Adam Dandach tette súlyos fenyegetést jelentett az Egyesült Államok biztonságára. A bíró mindazonáltal figyelembe vette, hogy a férfit gyerekkorában bántalmazták, és azt is, hogy mentális problémái vannak.

Az ítélet arról is rendelkezik, hogy a férfit szabadulása után is szemmel fogják tartani a hatóságok.

Adam Dandach tavaly beismerte a bíróságon, hogy segítséget próbált nyújtani az IÁ-nak, és azt is, hogy a hatóságokat megtévesztve, hamis adatokkal próbált útlevélhez jutni.

Az ügyészek szerint az Egyesült Államokra fokozott fenyegetést jelentenek a Dandachhoz hasonló “hazai szélsőségesek”, akik az interneten keresztül kerülnek a szélsőséges eszmék hatása alá, és így válnak terroristává. A vádhatóság 20 éves börtönbüntetést kért a férfira, akinek a számítógépén kivégzésekről és lefejezésekről készült felvételeket találtak, s kiderült, hogy internetes fórumokon erőszakra buzdított, s még a börtönben is erőszakos verseket költött.

Dandach a bíróságon azt mondta: eltévelyedett, de azóta leszámolt korábbi énjével, majd bocsánatot kért.

A fiatal férfi útlevelét korábban elvette az anyukája, nehogy elutazhasson, de ő azt hazudta, hogy véletlenül kidobta, és már Szíriába készült, amikor 2014-ben a reptéren a hatóságok lekapcsolták. Dzsihadista dalokat és az IÁ által ellenőrzött területek térképeit is megtalálták nála, és be is vallotta, hogy mire készül.

Ügyvédje a bíróságon azt állította, hogy Dadnach megnyugvást talált a vallásban, és olyanok közé vágyott akik megértik, Szíriában pedig humanitárius munkát akart végezni, nem harcolni indult.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik