Nagyvilág

Michael Jordan: „ez az ország jobb ennél”

Minden idők legnagyobb kosárlabdázója úgy látja, nem maradhat többé csendben, felemelte hangját az etnikai feszültség miatt.

„Büszke amerikaiként, apaként, aki elvesztette a saját apját egy értelmetlen és erőszakos bűncselekményben és feketeként mélyen felkavar az, hogy afroamerikaik haltak meg a hatóságok, az pedig feldühít, hogy gyáván és a gyűlölettől vezérelve ölnek meg rendőröket. Együtt gyászolok az áldozat családjaival, akik elvesztették szeretteiket, túl jól ismerem ezt a fájdalmat”, kezdi közleményét Jordan, aki nagyon ritkán szólal meg társadalmi kérdésekben, de az utóbbi hónapok amerikai eseményei miatt megtörte a csendet.

„Engem úgy neveltek a szüleim, azt tanították, hogy szeressem és tiszteljem az embereket, függetlenül a bőrszínüktől vagy attól, honnan jönnek. Ezért is szomorít el és tölt el feszültséggel az a megosztó hangnem és az az etnikai feszültség, ami mostanában egyre rosszabb és rosszabb.

Tudom, hogy ez az ország jobb ennél és én sem hallgathatok tovább.”

Úgy látja, hogy megoldást kell találni, ami biztosítja, hogy bőrszíntől függetlenül mindenki egyenlő bánásmódban részesüljön, a rendőröket pedig, akik életüket kockáztatva védenek meg minket, tiszteljék és támogassák.

„Az elmúlt három évtizedben közelről láttam azt, hogy milyen elkötelezetten dolgoznak azon a hatóságok, hogy megvédjenek engem és szeretteimet. A legnagyobb tiszteletem az áldozatos munkájuk és szolgálatuk iránt. Látom azt is, hogy sok afroamerikainak mások a tapasztalatai a rendőrökkel, mint nekem, de abban a reményben szólaltam meg, hogy mi, amerikaiak együttműködve, a békés párbeszéd és az oktatás útján változást érjünk el.”

Ezért 1-1 millió dollárral támogat két szervezetet, a rendőrök és a civilek viszonyának javítását célzó alapítványt és a színes bőrűek polgárjogi védelmén dolgozó alapot, az NAACP-t.

Azzal zárja a közleményét, hogy:

„Kiváltáság, hogy a világ legnagyszerűbb országában élhet, ott, ahol számomra és a családom számára is a legkiválóbb lehetőségeket nyújtja. Ezek a problémák, amikkel most szembenézünk, nem egy nap alatt jelentek meg és holnapra nem is tudjuk megoldani, de ha mind együtt dolgozunk rajta, akkor megérthetjük egymást és pozitív változást érhetünk el.”

Kiemelt kép: Streeter Lecka / Getty Images

(The Undefeated)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik