Nagyvilág

Gülen szerint a török elnök zsarolja Amerikát

A puccskísérlet szervezésével megvádolt hitszónok leszögezte, hogy a hatalmat szabad választáson kell elnyerni, nem pedig erővel.

Cikket írt a The New York Times véleményrovatába Fethullah Gülen, akit a török kormány a puccskísérlet megszervezésével vádol. Az amerikai emigrációban élő hitszónok közölte: nem volt semmi köze a történtekhez, és a kezdetektől fogva el is ítéli a puccskísérletet.

A kormányhatalmat szabad és igazságos választásokon kell elnyerni, nem pedig erővel

– hangsúlyozta. Emlékeztetett: egyértelmű tiltakozása dacára vádolta meg Törökország egyre inkább autoriter elnöke, Recep Tayyip Erdogan a puccs megrendezésével, az Egyesült Államoktól pedig kiadatását követelte. Úgy véli, Erdogan azzal zsarolja az Egyesült Államokat, hogy keresztbe tesz az Iszlám Állam elleni nemzetközi szövetségnek, ha nem adják ki őt, dacára a bizonyítékok hiányának, és annak, hogy remény sincs igazságos eljárásra vele szemben.

Gülen úgy vélte: a közel-keleti demokrácia jövőjének biztosítása érdekében az Egyesült Államoknak nem szabad kiszolgálnia egy autokratát, aki a sikertelen puccsot egy lassú lefolyású saját államcsínnyé alakítja az alkotmányos kormányzással szemben.

Erdogan kormányának elmozdulása a diktatúra felé megosztja a társadalmat felekezeti, vallási, politikai és etnikai törésvonalak mentén, és feltüzeli a fanatikusokat

– vélekedett Gülen, aki leszögezte, hogy saját filozófiája a befogadó és sokszínű iszlámon alapszik, ami ellentétes a fegyveres lázadással, de tiszteletet követel mindenki számára, tekintet nélkül a vallási, politikai nézetekre, vagy etnikai származásra. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik