Nagyvilág

Botránnyal indult Hillary Clinton elnökjelöltté koronázása

Egység. Ez volt a négynapos demokrata elnökjelölő konvenció első napjának jelszava, de mindent sikerült mutatniuk az ország felé, csak azt nem, hogy a Demokrata Párt tagjai teljesen egységesen támogatják jelöltjüket, Hillary Clintont. A volt külügyminiszterrel szemben az előválasztásokon alulmaradt Bernie Sanders vermonti szenátor lelkes támogatói ugyanis mindent megtettek annak kimutatására, mennyire dühösek, hogy nem az ő jelöltjük szállhat szembe Donald Trump republikánus elnökjelölttel a novemberi elnökválasztáson.

Sanders támogatói a konvenció első pillanatától fogva bekiabálásokkal és “Bernie, Bernie” skandálásokkal zavarták meg a szónokakat a philadelphiai Wells Fargo Centerben tartott elnökjelölő gyűlésen. Közben a hőséggel küzdő nagyváros utcáit Sanders-támogatók ezrei lepték el, hogy Hillary Clinton és a Demokrata Párt vezetése ellen tiltakozzanak, miután a hétvégén a WikiLeaksen keresztül kiszivárogtatott belső pártlevelezésekből kiderült, a párt vezető tisztségviselői aktívan keresték a lehetőségeket Sanders kampányának aláásására.

Még el sem kezdődött, máris botrányosan indult

A nyilvánosságra került e-mailek bizonyítékokkal támasztották alá az amúgyis erős gyanút, hogy a párt vezetését ellátó Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) tagjai és vezetője, Debbie Wasserman Schultz Clinton jelölését támogatták, miközben elvileg semlegesnek kellett volna lenniük az előválasztások alatt. A levelekből kiderült, hogy volt, aki a vallásával – illetve vélt ateizmusával – akarta támadni a zsidó Sanderst, és szintén nagy nyilvánosságot kapott, hogy Wasserman Schultz “istenverte hazudozónak” és nagybetűs “seggnek” nevezte Sanders kampányfőnökét.

Az e-mailek kiszivárogtatása a lehető legrosszabb pillanatban jött a Demokrata Pártnak, ami éppen arra készült, hogy a hétfőn kezdődő elnökelölő konvención a lehető legegységesebb képet nyújtsa, szemben a Trump jelölése miatt megosztott republikánusokkal. A pártvezetés gyorsan reagált, és Wasserman Schultz már vasárnap bejelentette, hogy lemond a DNC elnöki tisztségéről a konvenció végén, miután Sanders a vasárnap reggel adott interjúiban távozását követelte, és még mielőtt magán a konvención követelték volna lemondását a delegáltak.

Majd hétfőn Wasserman Schultz bejelentette, hogy a tervekkel ellentétben mégsem fog részt venni a konvención – amit neki kellett volna formálisan megnyitnia és lezárnia – félve attól, hogy megjelenése csak felbőszítené Sanders támogatóit a teremben. Ez a félelem nem volt alaptalan: amikor Wasserman Schultz hétfő reggel megjelent a floridai delegáció előtt, a delegáltak egyértelművé tették, nem látják szívesen. Ezután döntött úgy, hogy nem okoz zavart azzal, hogy megjelenik a Wells Fargo Centerben.

Sanders támogatói annyira dühösek voltak, hogy még maga Sanders is fújolásokat kapott, amikor egy konvenció előtt tartott beszédében kijelentette, hogy “le kell győznünk Donald Trumpot, és meg kell választanunk Hillary Clintont”.

Majd miután hivatalosan is elkezdődött a gyűlés, a Sanderst támogató delegáltak fújolásba és “Bernie, Bernie” skandálásba kezdtek, amikor a szónokok megemlítették Clinton nevét. Még a gyűlés elején elmondott ima alatt is.

Végül már maga Sanders is arra ösztönözte támogatói, hogy ne rendezzenek jeleneteket a teremben. A delegáltaknak küldött SMS-ben, majd egy hosszabb e-mailben kérte őket, hogy “személyes szívességként” ne fújoljanak, ne tiltakozzanak és ne vonuljanak ki, mert azzal csak a mozgalmuknak ártanak és pontosan azt csinálják, amire Donald Trump és a nagy médiacégek akarnak látni.

De a leghatásosabban a konvención felszólaló – és egyébként Sanders-támogató –  Sarah Silverman humorista kelt ki a “Bernie vagy senki emberek” ellen, közölve velük, hogy “nevetségesek vagytok”.

Michelle Obama megmenti a helyzetet

Az első igazán egységes örömujjongást Hillary Clinton említésére csak akkor jött, amikor az este egyik főszónoka, Michelle Obama mondta el beszédét. A first lady kijelentette, az idei választás alatt csak egy ember van, aki igazán felkészült arra, ahogy elnök legyen, és az Hillary Clinton.

A legnagyobb várakozás azonban az este utolsó szónokát előzte meg, aki nem volt más, mint maga Bernie Sanders, aki végül megtette, amit a republikánus konvención Trump ellenfele, Ted Cruz texasi szenátor nagy vihart kavarva nem tett meg, és támogatásáról biztosította riválisát, akivel kemény küzdelmet folytatott a elnökjelölti címért.

Sanderst több percen át tartó üdvrivalgás és ováció fogadta a teremben, ami miatt alig tudta elkezdeni beszédét.

Sanders  igyekezett mindent megtenni annak elérésére, hogy rávegye támogatóit, hogy kövessék példáját, és álljanak ki a párt elnökjelölje, Hillary Clinton mellé. Mint elmondta, megérti, hogy csalódottak (“De nem annyira, mint én”), amiért nem ő nyerte el a Demokrata Párt elnökjelölti címét, de kiemelte: ezzel nem ér véget a politikai forradalom, amit elkezdtek. Majd hozzátette: választások jönnek mennek, de a küzdelem az igazságosabb társadalomért soha nem ér véget.

Majd végigvette, az előválasztások alatt rá szavazó embereknek miért is lenne érdemes Hillary Clintont támogatnia a novemberi elnökválasztáson – és ez nem merült ki abban, hogy ő nem Donald Trump. Mint elmondta, Clinton megérti a szegénységben élő munkások gondjait, és támogatja a kötelező minimálbér megemelését; olyan bírákat fog kinevezni a legfelsőbb bíróságba, akik kiállnak a progresszívok számára kedves ügyek mellé; küzdeni fog az állami társadalombiztosítás bevezetéséért és a magas gyógyszerárak ellen; és kiáll a büntetőjog reformja mellett.

Majd végigsorolta, hogy milyen ügyekben sikerült balra húznia Clintont, végigvéve a demokrata pártprogramban a meglepően sikeres Sanders-kampány hatására végrevitt változtatásokat, erőteljesen igyekezve meggyőzni a még szkeptikus támogatóit, hogy miért érdemes Clintonra szavazniuk novemberben. Beszédét pedig azzal fejezte be, hogy “Hillary Clinton kiemelkedő elnök lesz, és büszke vagyok arra, hogy ma este kiállhatok mellette”.

Nem véletlen, hogy Bill Clinton mosolyogva és felállva tapsolta meg.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik