Nagyvilág

Szír menekült robbantotta fel magát Németországban

Egy olyan 27 éves szíriai férfi robbantott vasárnap éjjel a bajorországi Ansbachban, aki menedéket kért Németországban, de kérelmét elutasították, jelentette be hétfő hajnalban Joachim Hermann bajor tartományi belügyminiszter. Elmondása szerint szándékos robbantás történt.

Sajnos újabb merényletről beszélhetünk, fogalmazott a miniszter.

A támadó egy zenei fesztivált akart meghiúsítani, melyen mintegy 2500-an vettek részt, de nem jutott be a helyszínre, mert nem volt belépője. Miután a bejáratnál visszafordították, önmagát robbantotta fel.

Tiszteletben

A merénylet egyetlen halálos áldozata maga a támadó, további tizenketten pedig megsebesültek, hárman közülük súlyosan.

A miniszter szerint nem világos, hogy a férfi eleve öngyilkos akart lenni, vagy másokkal is végezni akart, de az biztos, hogy a táskájában fémdarabokkal teli bombát találtak. Korábban már kétszer is próbálta megölni magát, kezelték is emiatt. A miniszter mindazonáltal hozzátette: nem zárható ki, hogy szélsőséges iszlamista terrortámadás történt, a hátizsákban lévő robbanóanyag pedig elegendő lett volna ahhoz, hogy sok embert megöljön és megsebesítsen.

Aki Németországban kér védelmet, annak teljes mértékben tiszteletben kell tartania a németországi jogrendet és a német népet, mondta a bajor belügyminiszter.

A tartományi belügyminiszter arra is kitért, hogy egyelőre nem tudja, miért tagadták meg a férfi menedékkérelmét, de az elutasítás okát még a nap folyamán tisztázni fogják a szövetségi menekültügyi hatóság segítségével. A politikus felháborítónak nevezte, hogy bárki is visszaéljen a humanitárius menedékjoggal.

A helyi rendőrfőnök-helyettes, Roman Fertinger tudatta: találtak egy mobiltelefont, és utána fognak nézni, hogy a merénylő kivel állt kapcsolatban, kikkel kommunikált.

Iszlamista

A szíriai férfi két évvel ezelőtt érkezett Németországba. Menedékkérelmét egy éve utasították el, de a szíriai helyzetre való tekintettel nem toloncolták ki az országból.

Személy szerint én úgy értékelem a történteket, hogy sajnos nagyon nyilvánvaló, hogy igazi iszlamista öngyilkos merénylet történt, zárta a tartományi miniszter.

Korábban egy férfi Baden-Württemberg tartományban bozótvágóval gyilkolt meg egy nőt az utcán, Münchenben pedig kilenc embert agyonlőtt egy 18 éves német-iraki kettős állampolgár, majd magával is végzett, továbbá egy 17 éves afgán válogatás nélkül támadt baltával egy vonat utasaira Würzburgban.

(New York Times, Reuters, CNN, ABC, DW News, EFE spanyol hírügynökség, MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik