Nagyvilág

Orbánnak mindig sikerült a vesztes oldal mellé állnia

Orbán Viktor szombat délelőtt tartott beszédet a Bálványosi Szabadegyetemen, amiben rengeteg dologra kitért, többek közt arra, hogy

  • nem félni, hanem harcolni kell,
  • Európát elitválság jellemzi, ami már demokráciaválsággá fordult át,
  • a jelenlegi európai politikai vezetés megbukott és
  • ami a leginkább váratlanul ért mindenkit: Donald Trumpnak igaza van.

Mármint Orbán szerint. A miniszterelnök szó szerint azt mondta,

Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll, hogy meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom Önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.

Balázs Péter, volt uniós biztos, egykori külügyminiszter a 24.hu-nak azt nyilatkozta Orbán szavairól, hogy

okos ember nem foglal állást egy olyan választás ügyében, ami bizonytalan kimenetelű.

Ő nem tud olyan felhatalmazásról, hogy akár az országgyűlés vagy a Fidesz elnöksége gondos mérlegelés után állást foglalt volna abban, hogy Magyarországnak az amerikai elnökválasztás melyik kimenetele lenne jobb.

Orbán Viktor nagyon fél Hillary Clinton győzelmétől.

Ezért most a világon először és teljesen egyedüli hivatalban lévő miniszterelnökként becsatlakozott a republikánus elnökjelölt mögé. A volt külügyminiszter szerint ez nem annyira meglepő, hiszen Orbán Obama előző megválasztása idején is a másik jelölt, John McCain oldalán állt.

Az azért sok mindent elmond, hogy akik mellé eddig Orbán elkötelezte magát, mind elbuktak. Ilyen volt például Mubarak, vagy a volt grúz elnök, Szaakasvili is. Finom érzékkel mindig sikerült a vesztes oldal mellé állnia. 

Arról, hogy milyen hatással lehet hazánkra egy esetleges Trump-győzelem, Balázs Péter azt gondolja, várjuk ki a végét, nézzük meg, november 8-án, mi lesz az eredmény.

Bárki is lesz az Egyesült Államok következő elnöke, azt egy nagyon erős kormányzati csapat fogja körülvenni. A kormányzás általában különbözik a kampányjelszavak vitájától.

Épp ezért Balázs Péter sem tudja, miért foglalt most állást Orbán, hiszen mint mondta, ennek most nem volt itt az ideje. Meggondolatlanságnak tartja a miniszterelnök lépését, szerinte egy okos külpolitika választási időszakban nem foglal állást, hanem majd ha eljön az ideje, megnézi, merre tart a kormányzás. Ezért az USA esetében is meg kell várnunk, merre indulnak el, és ekkor lehet majd véleményt formálni.

Amerika a NATO vezető katonai és politikai ereje. Bárki lesz az elnök, azt körülveszi majd egy erős csapat, akár a németek vagy a franciák, akik fogják a kezét, hogy merre menjen. Mi ebben a körben vagyunk érdekeltek, hiszen a védelmünk záloga a NATO.

A volt külügyminiszter szerint mindent elmond az, hogy a tusványosi közönség miután meghallotta Trump nevét Orbán beszédében, azt hitték, vicc következik. Aztán kiderült, hogy mégsem.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Igaz, hogy messze még a november, de Orbán nem csak szimplán Trump mögé állt be Tusványoson. Hanem egy elnökjelölt mögé, aki legszívesebbek körbefalazná egész Amerikát és aki szerint a terrorizmus elleni harcban Szaddám Huszeinnel példálózik és Mussolini-idézetet posztol. Erre a vonatra szállni a “demokrácia válságával” példálózó Orbántól nem biztos, hogy a legjobb döntés.

Számunkra az a legfontosabb, milyen hatással lenne Trump esetleges elnöksége Magyarországra és a mi életünkre, bár a republikánus elnökjelöltnek nem valószínű, hogy eddig sok álmatlan éjszakát okozott volna a magyar-amerikai kapcsolatok tervezése. Hiába Orbán szívből jövő támogatása, Trump ezt még válaszra sem méltatta.

A jelöltsége alatti nyilatkozatai pedig azt sugallják, ha külpolitikáról van szó, a republikánusok jelöltje vagy nincs is igazán képben a történtekkel, vagy éppen azok mellett a politikai szereplők mellett teszi le a voksát, akik mellett egy demokratikus vezető támogatása szokatlannak tűnik. Ha pedig Orbán beáll Trump mögé, akkor ezek mögé az ideológiák mögé állt be igazából.

Brexit? Az valami Pokémon?

Némi aggodalomra adott okot Trump tájékozottsága a Brexit kapcsán, Skóciába látogatott a brit népszavazás másnapján, majd Twitter-oldalán a következőt írta a skótokról:

visszavették az országukat, épp úgy, ahogy mi fogjuk Amerikát.

Szép próbálkozás, kár, hogy egy kicsi utánajárás után kiderült volna, hogy éppen a skótok voltak azok, akik a leginkább tiltakoztak a kilépés ellen, itt volt a legmagasabb a bennmaradás mellett voksolók aránya 62 százalékkal. Az már csak bónusz, hogy a szavazás előtt néhány héttel Trump bevallotta, hogy

igazából azt sem tudta, mi az a Brexit.

Egy interjúban ugyanis megkérdezték tőle, melyik oldalon áll a Brexit kérdésében, majd a válasza annyi volt, hogy “mi?”.

Orbánnak mindig sikerült a vesztes oldal mellé állnia 2

Egy másik interjúban a Hezbollah és a Hamasz vezetőiről kérdezték Trumpot, a kérdésre pedig meglepő módon nem tudott válaszolni. A riporter végül csak annyit kérdezett tőle, hogy akkor a radikális síita szervezet és a palesztin szunnita politikai mozgalom közti különbség neki nem is számít?

Trump reakciója:

majd fog. Többet fogok tudni róla, mint amennyit te tudsz, és hidd el, ez nem fog nekem sokáig tartani.

Trump közben már nem csak mexikói határra tervezett falon gondolkodik, hanem egyre több és több embert tartana távol az Egyesült Államoktól. Egy amerikai tévécsatorna riportere megkérdezte Trumpot, hogy lehetséges-e az, hogy keveseket engednének be a tengerentúlról, mire Trump azt válaszolta,

lehet, hogy addig is eljutunk.

Majd amikor Franciaországról és az ott történt merényletekről kérdezték, a republikánus elnökjelölt reakciója az volt,

saját hibájukból történt, mert beengedték az embereket a területükre.

Trump már a NATO-val sem bánna kesztyűs kézzel, ugyanis nem sietne szövetségesei segítségére, mivel neki az amerikai ügyek élveznek prioritást. Szerinte ugyanis az USA-nak előbb saját rendetlenségét kell eltakarítania”, mielőtt külföldi partnerein segít.

Szimpatikusak ezek a diktátorok

A média ugyan legtöbbször a Clinton-Trump óvodás viaskodástól hangos, vannak olyanok, akikről Trump is elismerően beszél. Ilyen például az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, akiről az elnökjelölt azt nyilatkozta,

legalább vezetőként viselkedik, nem úgy, mint ahogyan ez nálunk van.

Putyin sem vélekedik máshogy Trumpról, ő egy interjúban nagyon okos és tehetséges férfinek nevezte a republikánus elnökjelöltet

Trump nem csak Putyinról van ilyen jó véleménnyel, elismerően nyilatkozott az egykori iraki diktátorról, Szaddám Huszeinről is.

Szaddám Huszein tényleg rosszfiú volt, de tudják, hogy mit csinált jól? Terroristákat ölt. Ezt pedig nagyon jól csinálta.

Nem ez volt az egyetlen eset, amikor Trump kiállt Huszein mellett, már tavaly októberben is azt hangoztatta, hogy ha megmarad Huszein iraki és Kadhafi líbiai rezsimje,

a világ kevésbé zilálódott volna szét.

Trump nőkkel való kapcsolata eddig is sokakban vetett fel kérdéseket, de a republikánus konvenció ideje alatt még egy váratlan fordulat következett be. Megszólalt ugyanis a nő, aki nemi erőszakkal vádolja Trumpot. Jill Harth húsz év hallgatás után szólalt meg, egy 1993-as esetről azt nyilatkozta,

a gyerekszobában a falhoz nyomott, megpróbált levetkőztetni. Sokkoló volt, szóltam neki, hogy hagyja abba.

Harth azért döntött úgy, hogy a nyilvánossághoz fordult, mert megunta, hogy a milliárdos folyamatosan hazugnak nevezte őt, ezért bocsánatkérést szeretne Trumptól.

Erre természetesen sem Trump, sem semelyik kampányembere nem reagált. Bár felért egy reakcióval az, ahogy a republikánus elnökjelölt a  szexuális zaklatással vádolt Fox News vezérigazgatója, Roger Ailes mögé állt. A 76 éves férfit egyik korábbi tévébemondója perelte be, aminek hatására egy amerikai magazin előkerített még több tucat hasonló ügyet.

Trump szerint a vádakat felhozó nőknek egykor rengeteget segített a Fox vezérigazgatója, így a kirobbant botrány miatt nagyon sajnálja őt.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Végül néhány mondat, amit tényleg az az ember mondott, akiből novemberben az Egyesült Államok elnöke lehet, és aki mögé beállt Orbán.

  • Szakad a hó New York-ban és mindjárt megfagyunk. Mi történt a globális felmelegedéssel?
  • Nézzenek rá ezekre a kezekre, talán kicsik? Az ujjaim hosszúak és szépek, ugyanúgy, ahogy – és ezt felvételek is bizonyítják – más testrészeim is.
  • Magasan képzett vagyok, ismerek szavakat, nekem vannak a legjobb szavaim!
  • Elnézést az utálóimtól, de az IQ-m a legmagasabbak között van, ezt ti is tudjátok. Kérlek, ne érezzétek magatokat hülyének, ez nem a ti hibátok.
  • Én mondom, ha Ivanka nem lenne a lányom, lehet, hogy vele járnék.

(Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök a 27. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdőn 2016. július 23-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik