Nagyvilág

Német belügyminiszter: kétszer próbált öngyilkos lenni az ansbachi robbantó

Növelik a rendőri jelenlétet a támadások miatt.

Sajtótájékoztatót tartott hétfőn délután a német belügyminiszter az ansbachi robbantás kapcsán. Thomas De Maiziere elmondta: a merénylő Bulgáriában kapott menedékjogot, emiatt Németországban beadott kérelmét elutasították, de mentális állapota miatt felfüggesztették a kitoloncolását.

A nyomozásból nem lehet kizárni az Iszlám Állammal való lehetséges kapcsolatot, de a támadó mentális állapotát is figyelembe kell venni – mondta a belügyminiszter, aki szerint mindkét tényező közrejátszhatott, de hangsúlyozta, hogy a vizsgálat még korai szakaszban van. „Az ingatag emberek ki vannak téve a radikalizálódásnak” – jelentette ki.

De Maiziere elmondta: az ansbachi robbantás és a reutlingeni machétés támadás is megrázta az országot. A belügyminiszter együttérzését fejezte ki a sérültekkel és hozzátartozóikkal, reményét fejezve ki, hogy mielőbb teljesen felépülnek.

Az ansbachi merénylőről elmondta, hogy egy 27 éves, Szíriából érkező férfiról van szó, akit pszichiátrián is ápoltak, és kétszer öngyilkosságot kísérelt meg elkövetni.

A belügyminisztert megkérdezték arról, hogy szerinte a támadások igazolják-e, hogy Angela Merkel menekültpolitikája elhibázott. De Maiziere rámutatott: a würzburgi, a müncheni, a reutlingeni és az ansbachi merénylő is azelőtt érkezett, hogy a német kancellár kijelentette volna, hogy nyitva állnak a kapuk a rászorulók előtt, így Merkel politikáját nem lehet felelőssé tenni.

A politikus azt is bejelentette, hogy növelik a rendőri jelenlétet a repülőtereken és a vasútállomásokon, és fokozott ellenőrzéseket hajtanak végre a határhoz közeli területeken. (The Guardian)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik