Nagyvilág

Letartóztatták a müncheni lövöldöző barátját

Őrizetbe vették annak a férfinak az egyik 16 éves afgán barátját, aki pénteken kilenc embert gyilkolt meg a bajor tartományi fővárosban.

A hatóság úgy véli: a tinédzsernek köze lehetett ahhoz a bejegyzéshez a közösségi médiában, mellyel a lövöldözés után feltételezhetően minél több embert akart a müncheni főpályaudvarhoz csalogatni, de egyelőre nem világos, hogy mi célból. Magáról a támadóról az derült, hogy álnéven, egy nyilvános bejegyzéssel igyekezett minél több embert az Olympia bevásárlóközpontnál lévő gyorsétteremhez csábítani, ahol lövöldözni kezdett, és öt embert ölt meg.

A hatóság közleménye szerint a 16 éves fiú nem sokkal a lövöldözés után saját maga kereste fel a rendőrséget, de az azóta lefolytatott nyomozás ellentmondásokra derített fényt a vallomásában, ezért a rendőrök azt gyanítják, hogy tudta, mi készül, de nem jelentette, hogy ismerőse tömeggyilkosságot tervez, ami bűncselekmény.

A gyanú szerint lehetséges, hogy a 16 éves fiatalkorú hallgatólagos társtettese volt a támadásnak, áll a müncheni rendőrség közleményében.

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a 18 éves David Ali Sonboly visszahúzódó, magányos, zavart, a másokkal való érintkezéstől időnként pánikrohamot kapó iráni-német állampolgár volt, aki megszállottjává vált a lövöldözős tömeggyilkosságoknak, és tettét nem a radikális, szélsőséges iszlamizmus motiválta.

(Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik