Nagyvilág

Egy dzsihadista testvére küzd a nizzai merénylet hőseinek kitüntetéséért

A Franciaországban élő Amine Elbahi a legszemélyesebb indíttatásból harcol az iszlám szélsőségek ellen.

Egy Észak-Franciaországban élő húszéves férfi internetes petíciót indított azért, hogy a legmagasabb állami kitüntetést, a francia Becsületrendet ítéljék oda annak a három embernek, akik megpróbálták megfékezni a nizzai merénylőt.

A kezdeményező, Amine Elbahi nővére két évvel ezelőtt szökött el családjától, hogy csatlakozzon az Iszlám Államhoz. Amine azt mondta, amikor hallotta, hogy egy teherautó hajtott a tömegbe Nizzában, az első gondolata az volt: ki ülhet a járműben? Attól félt, hogy a testvére az. Azóta kiderült, hogy nem ő követte el a merényletet, de a férfi úgy véli: ha ő lett volna, attól függetlenül, hogy a nővéréről van szó, felelősségre kellett volna vonni. Azok az emberek pedig, akik életük árán akarták megállítani a terroristát, bátorságukért cserébe rászolgáltak a kitüntetésre.

Ők egyszerre hősök és áldozatok. Szeretném, ha éreznék, hogy kiállnak mellettük

– mondta Amine, akinek kezdeményezését a Nemzetgyűlés egy képviselője is támogatja. Eric Ciotti levélben kérte Francois Hollande elnököt, hogy fontolja meg a három hős kitüntetését.

Amine, aki másodéves joghallgató a lillei egyetemen, azt is elmondta, hogy szíven ütötte, hogy a támadás után egy éjszaka alatt felbomlott a nemzeti egység, a bal- és jobboldal egymást hibáztatta. „Épp ezt akarja az Iszlám Állam” – mondta.

A fiatal férfi utoljára azt hallotta nővéréről, hogy hozzáment egy dzsihadista harcoshoz, és gyermeke született. A történtek hatására Amine aktívan elkezdett tevékenykedni azért, hogy felhívja a figyelmet a radikalizálódás problémájára. Hollande államfőt és Manuel Valls kormányfőt is megkereste már, azt kérve tőlük, hogy vegyék fel a kapcsolatot azok családjaival, akik csatlakoztak az Iszlám Államhoz. (France 24)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik