Nagyvilág

Daruval adnának át segélyt Szíriába

A segélyszervezeteknek komoly nehézséget kell leküzdeniük, miután Jordánia lezárta a határt.

Darukat állítottak fel az ENSZ segélyszervezetei, hogy azokkal adjanak át segélyeket a lezárt jordán-szír határon.

Korábban rendszeresen érkeztek segélyszállítmányok Jordániából a szíriai oldalon veszteglő több mint hatvanezer ember számára, de több mint egy hónapja zárva van a határ, mert az Iszlám Állam átszivárgó szélsőségesei megöltek hét jordániai katonát.

Most harminc napi élelmiszert és más ellátmányt kellene átjuttatni Szíriába, de hiába állnak a daruk, továbbra is a jordániai kormány engedélyére várnak az akció megkezdéséhez. Már július közepén megígérték, de azóta sem adták meg a hozzájárulást.

Jordánia szerint a biztonsági megfontolások minden mást megelőznek, még a humanitárius segélyeket is, noha több mint egy hónapja mindössze némi vizet tudtak eljuttatni a szíriai menekülőknek, akik között többségben vannak a nők és a gyermekek.

A darus megoldással némi időt nyerhetnének a segélyszervezetek, amíg sikerül megfelelő alternatívát kidolgozni a segélyek eljuttatására, bár ez nem ígérkezik egyszerűnek. Légi úton azért nem tudják megoldani, mert félő, hogy a szállítmányok rossz kezekbe kerülnének és a feketepiacon kötnének ki, az pedig túl veszélyes lenne, ha Szíria területén keresztül a szárazföldön kellene elvinni a segélyeket.

A polgárháború elmúlt öt évében közel ötmillió szíriai hagyta el az otthonát. Jordániában több mint 650 ezren találtak menedéket, mostanra viszont a túlterhelt környező országok lezárták határaikat, így sokan rekedtek veszélyes háborús övezetekben. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik