Nagyvilág

Trump korlátozná a franciák és a németek beutazását

Lehet, csak keveseket engednének be az Egyesült Államokba a tengerentúlról - közölte a republikánus amerikai elnökjelölt.

Rendkívüli ellenőrzésnek vetné alá Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt a terror által fenyegetett országokból, köztük Franciaországból és Németországból érkező állampolgárokat, hogy ezzel is csökkentsék egy amerikai földön elkövetett terrortámadás lehetőségét – írta vasárnap az AP amerikai hírügynökség az MTI szerint.

Az NBC amerikai tévécsatornán vasárnap műsorra tűzött interjúban Chuck Todd riporter megkérdezte Trumpot: előfordulhat-e, hogy javaslata értelmében mindössze keveseket engednének be a tengerentúlról.

“Lehet, hogy addig is eljutunk” – válaszolta a politikus, hozzátéve: “okosnak, ébernek és erősnek kell lennünk”.

A republikánus elnökjelölt hónapok óta hangoztatja, hogy meg kellene tiltani a külföldről érkező muszlimoknak a beutazást az Egyesült Államokba, és sűrűn bírálja Barack Obama amerikai elnök kormányát a szíriai menekültek befogadása miatt. A republikánus nemzeti konvencióban csütörtök éjjel elmondott beszédében Trump további pontosítás nélkül sürgette Washingtont, hogy azonnal tegye beutazási tiltólistára “a terrorizmus által kompromittált” nemzeteket a megfelelő ellenőrzési és értékelési rendszerek életbe léptetéséig.

Az NBC Meet the Press című műsorának vendégeként Donald Trump rámutatott néhány “specifikus problémára” Németországban és Franciaországban.

Amikor a házigazda, Todd rákérdezett arra, hogy Franciaországra is vonatkoznának-e az általa életbe léptetni kívánt korlátozások, hiszen ez az állam is “kompromittálódott a terrorizmus által”, Trump a következőt válaszolta: “Teljesen igaz. Saját hibájukból történt. Azért, mert beengedték az embereket a területükre.”

Ezután a politikus újra a rendkívüli nemzetbiztonsági értékelési mechanizmusok szükségességét hangoztatta.

“Keménynek kell lennünk, kemény előírásokat kell megszabnunk” – tette hozzá. “Ha valaki nem tudja bizonyítani azt, amit tudnia kellene bizonyítani, akkor nem teszi be a lábát ebbe az országba” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik