Nagyvilág

Müncheni dráma: felülvizsgálják a fegyvertörvényeket

Nagy kérdés, miként jutott fegyverhez a 18 éves ámokfutó.

A német belügyminiszter azt tervezi, hogy a müncheni tragédia után felülvizsgálja a fegyverhez jutás és a fegyvertartás törvényeit, javít rajtuk szükség esetén. A Bild am Sonntag című vasárnapi német lapnak Thomas de Maiziere azt mondta, a német fegyvertörvények eddig is nagyon szigorúak voltak, azokat megfelelőnek tartja.

Szerinte ugyanakkor éppen ezért rendkívül fontos kideríteni, miként jutott a 18 éves müncheni lövöldöző a pisztolyhoz, amellyel kilenc embert halálra sebzett, 27-et megsebesített, majd magával is végzett.

Miután kiderült, hogyan tett szert a fegyverre, “nagyon alaposan ki kell értékelnünk, hogy szükségesek-e további törvényi változtatások a fegyvereket illetően” – mondta a német belügyminiszter, hozzátéve, hogy egész Európa mérlegel új fegyverszabályozási irányelveket.

A német alkancellár szintén nyilatkozott a hét végén a sajtónak a fegyvertartásról.

“Továbbra is meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy korlátozzuk és szigorúan ellenőrizzük a hozzájutást halálos fegyverekhez”.

Sigmar Gabriel ezt mondta a több újságot tömörítő Funke médiacsoportnak, utalva arra a furcsaságra, hogy a lövöldözőn súlyos pszichológiai problémák jelei mutatkoztak, mégis fegyverhez jutott.

Mint korábban megírtuk, a bajor rendőrség szerint egy magyar állampolgárságú, 2001-ben született fiú is van a müncheni lövöldözés áldozatai között. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: a holttestet azonosították, a főkonzulátus kapcsolatban áll az érintett családdal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik