Nagyvilág

Müncheni terror: a rendőrség teljesen lezárt egy lakóházat

néhány órával azután, hogy egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 16-ot megsebesített

Teljesen lezárt egy többemeletes lakóházat és átkutatott egy abban található lakást a müncheni Maxvorstadt kerületben a német rendőrség szombat hajnalban, néhány órával azután, hogy egy 18 éves német-iráni fiatal kilenc embert agyonlőtt és további 16-ot megsebesített a müncheni Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben, majd öngyilkos lett.

A dpa német hírügynökség értesülései szerint a nyomozók kartondobozokat vittek magukkal a lakásból. A Bild című német napilap online híroldalán azt írta, az elkövető szüleinek lakásáról van szó. A rendőrség ezt nem erősítette meg. A Bild információi szerint a fiatalember együtt élt szüleivel és a lakóhelyéhez közeli iskolába járt.

Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombat reggel megrendülve nyilatkozott a történtekről. “Könnyekkel és rémülettel tölt el mindenkit ez a brutális és embereket semmibe vevő támadás” – mondta, és köszönetet mondott a világ minden részéről érkező támogatásért.

A német rendőrség szakszervezetének (GdP) alelnöke arra szólított fel, hogy veszélyhelyzetek esetén biztonsági okokból a fénykép- és videofelvételeket ne tegyék közzé azonnal a lakosok, hanem adják át a rendőrségnek. A hatóságoknak és a nyilvánosságnak is hozzá kell szoknia ahhoz, hogy “a közösségi médián keresztül gyakorlatilag valós időben követik a hasonló véres történéseket”, ez azonban problémákat vet fel a nyomozáskor és az evakuálási intézkedéseknél – mondta.

Előző este a közösségi médiában sok később valótlannak bizonyult híresztelés terjedt el a lövöldözésről. A müncheni rendőrség péntek esti felhívása ellenére számos fotó és videofelvétel került idejekorán a világhálóra.

A GdP elnöke dicsérte a rendőrség hatékonyságát a bajor tartományi fővárosban, ahova előző este Németország egész területéről és a környező országokból összesen 2 300 rendőr érkezett a kihirdetett “rendkívüli helyzet” megoldására.

Peter Beck, a müncheni rendőrség szóvivője szombaton azt mondta, a biztonsági korlátozásokat feloldották, és újra menetrend szerint járnak a müncheni tömegközlekedési eszközök. “A gyanúsított kapcsán mindent meg kell vizsgálnunk, de egyelőre nem tudjuk, mi válthatta ki tettét” – jegyezte meg Beck az AP amerikai hírügynökségnek.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik