Nagyvilág

Trump: Clinton halált, pusztulást és terrorizmust hoz

Élete eddigi legfontosabb beszédét mondta el Donald J Trump a republikánus konvenció utolsó napján, ahogy elfogadta a Republikánus Párt elnökjelölti címét.

Az elmúlt évtizedek elnökjelölő gyűléseinek leghosszabb, és egyben legsötétebb és legpesszimistább elnökjelölti beszédét mondta el Donald J. Trump milliárdos üzletember, ahogy elfogadta a Republikánus Párt elnökjelölti címét a clevelandi elnökjelölő konvenció zárónapján. A beszédével egy kaotikus, a jelölés miatt töredező párt megosztottságát az egész ország előtt bemutató elnökjelölő gyűlésre tett pontot Trump, aki a kisemeberek bajnokaként igyekezett bemutatni magát.

Rendteremtő

Trump – kölcsönvéve Richard Nixon 1968-as választási stratégiáját – a törvényességet és rendfenntartást helyezte beszéde középpontjába, rendkívül sötét képet festve az ország állapotáról. Elmondása szerint az Egyesült Államokat bűnözők lepték el, mindent elönt az erőszak, az utcákon káosz tombol, egyre növekvő bűnözés miatt félnek az emberek, és rendőrgyilkosságok sokkolják az országot. Valamint az elmúlt nyolc év politikája miatt bőnöző illegális bevándorlók lepték el az amerikai városokat, miközben az országban egyre nagyobb mértéket ölt a szegénység és a munkanélküliség, az államadósság növekszik az infrastruktúra pedig szétesik.

Elmondása szerint a nemzetközi szinten sem jobb a helyzet, köszönhetően Hillary Clintonnak, aki Barack Obama amerikai elnök külügyminiszterként vezette az amerikai diplomáciát.

Clinton “rossz ösztöneinek és rossz ítélőképességének” köszönhetően Trump szerint katasztrofális helyzetbe került a világ : az Iszlám Állam terjedni kezdett, Líbia romokban hever, Egyiptomban katonai hatalomátvétel kellett a “radikális Muzulám Testvériség” elűzésére, Irakot káosz uralja, Irán atombombát fejleszthet, Szíriát polgárháború pusztítja, a nyugati világot pedig emiatt menekültválság veszélyezteti. “Ez Clinton öröksége: halál, pusztulás és gyengeség.”

Elitellenes kívülálló

A magát az egy éve tartó kampánya alatt büszkén politikai kívülállóként jellemző üzletember kijelentette, hogy egészen addig nem lehet változást hozni, amíg a gazdasági elit és pénzes érdekvédelmi szervezetek zsebében lévő politikusok irányítják az országot, akiket nem érdekelnek az átlagemberek érdekei. Ő viszont az emberek érdekei helyezi majd elnöksége középpontjába: megvédi munkahelyeiket, erősíti a közbiztonságot, biztonságossá teszi a határt és megvédi őket a terrorizmustól.

Egy republikánus politikustól meglepő módon hosszan kelt ki az amerikai munkahelyeket veszélyeztető szabadkereskedelmi egyezmények ellen, látszólag azért, hogy megnyerje magának Bernie Sanders – Clinton demokrata kihívója – támogatóit. Ekkor kezdte egy kicsit elveszíteni a közönséget, de aztán hamar visszanyerte figyelmüket, amikor a republikánsoknak kedves témákkal kezdett el foglalkozni.

Újra megígérte, hogy falat fog építeni a mexikói határra (érdekes módon a muszlimok kitiltása már nem hangzott el), hogy konzervatív bírókat fog kinevezni a legfelsőbb bíróságba, valamint adócsökkentést ígért, Obama egészségügyi reformjának visszavonását, a hadsereg újjáépítését és jobb ellátást a veteránoknak. Ami a korábbi republikánus elnökjelöltek beszédeivel összehasonlítva hiányzott, az a melegházasság ellenzése, a konzervatív családi értékek hangsúlyozása, az abortuszellenesség és a vallásosság kiemelés.

Sőt, ő volt az első republikánus elnökjelölt, aki a konvención elmondott beszédben megígérte, hogy megvédi a meleg közösségeket “egy gyűlölettel teli külföldi ideológia erőszakosságától és elnyomásától”.

Lufik

És végül már nem marad más hátra, mint a kötelező lufieső (több mint százezer darab lufiból)

Ezzel egy felemásra sikerült konvenció ért véget,

ami a pártvezetés minden igyekezete ellenére ország-világ előtt egyértelművé tette, hogy a Republikánus Párt egy jelentős része minden, csak nem boldog, hogy Donald Trump lett az elnökjelöltjük. Az ohiói Clevelandben hétfőn kezdődött négynapos elnökjelölő gyűlés még el sem kezdődött, már arról szóltak a hírek, hogy az ismert republikánus politikusok közül milyen sokan nem mennek el végignézni Trump elnökjelöltté koronázását. Nem volt ott például a Bush-dinasztia egyik tagja sem, és a két előző elnökjelölt is távolmaradt az eseménytől, csakúgy, mint nehéz újraválasztás elé néző republikánus szenátorok és képviselők, és a párt ifjú nagy reménységei hiányoztak.

Aztán a konvenció kaotikus jelenetekkel indult, ahogy a Trump-ellenes erők egy végső, kétségbeesett próbálkozással igyekeztek egy utolsó akadályt gördíteni az üzletember elnökjelöltté választása elé, de a pártvezetés kemény módszerekkel végül csak megakadályozta akciójukat. Az eredmény: Trumpot támogató és a Trump-ellenes erők “üvöltöző versenyt” rendeztek a teremben, és több delegált tiltakozásként kivonult a teremből. Majd a végén mindenki csak azzal volt elfoglalva, hogy Trump felesége Michelle Obama nyolc évvel korábbi beszédét plagizálta. A hétfői nap ráadásul szánalmasan szervezetlennek tűnt, ahogy az este végére időzített szónokok túl későn tudtak csak a színpadra állni, és a szinte teljesen üres teremnek mondták el beszédeiket.

Az igazán nagy gyomros azonban szerdán érkezett, amikor Ted Cruz – aki az előválasztások alatt kemény küzdelemet folytatott Donald Trump ellen – látható örömmel alázta meg Donald Trumpot azzal, hogy példátlan módon nem volt hajlandó kimondani, hogy támogatja pártja elnökjelöltjét. Órisási botrányt okozva ezzel – és elérve, hogy ez legyen az a pillanat, amiről a legtöbbet beszéltek az estével kapcsolatban.

Ha a republikánus vezetés abban reménykedett, hogy a clevelandi elnökjelölő gyűlésükön be tudják bizonyítani az egész ország előtt, hogy a párt egységesen és teljes mellszélességgel kiáll elnökjelöltje, Donald Trump mellett, csalódniuk kellet. A gyűlés leginkább azt az érzést keltette, hogy ha van valami, ami egyesíti a pártot, az a Hillary Clintonnal szembeni utálat. Még azok a politikusok is, akik hajlandóak voltak megjelenni, beszédeikben alig foglalkoztak Donald Trumppal, és leginkább egy darab érvük volt arra, miért kell rá szavazni: hogy azzal megakadályozhatják, hogy Clinton legyen az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik