Nagyvilág

Nizzai terrortámadás: nem törlik a térfigyelő kamerák felvételeit

A BBC szerint a nizzai hatóságok visszautasították a francia rendőrség a nizzai terrortámadásról készült biztonsági kamerák felvételeinek törlésére vonatkozó kérését. A helyi szervek korábban már tiltakozásukat fejezték ki, egy anonimitást kérő rendőrtiszt pedig azt mondta: a terrorelhárítók a felvételek kiszivárgásától tartanak, illetve, hogy szélsőségesek propaganda célokra használhatják fel a képsorokat. Nizza jogásza közölte: a felvételeket tíz nap elteltével amúgy is automatikusan törlik, de a nyomozóknak vannak másolataik.

A párizsi ügyészség most azzal indokolta a kérést, hogy szeretnék megakadályozni, hogy a képsorok “ellenőrizetlen tájékoztatás” eszközei legyenek, a nizzai hatóságok azonban azzal érvelnek, hogy a videófelvételek bizonyítékként szolgálnak.

Hányan is voltak?

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a francia kormánynak a nizzai merénylet kapcsán egyre erősödő kritikákkal kell szembenéznie. A Libération című baloldali lap helyszíni felvételekre hivatkozva csütörtöki számában azt állította, hogy a tengerparti sétányt, amely autómentes övezetté alakult július 14-én este, és ahol 30 ezren gyűltek össze a tűzijáték megtekintésére, a városvezetés egyetlen rendőrautóval zárta le, az országos rendőrség munkatársai pedig egyáltalán nem voltak jelen. Cazeneuce belügyminiszter azonban tagadta az értesülést, mint elmondta: az országos kapitányság 64 rendőre segítette aznap a helyiek munkáját Nizzában.

A francia sajtó arról ír a BBC cikke szerint, hogy a térfigyelő kamerák felvételei körül azért ekkora a feszültség, mert azokból egyértelműen kiderülne, hogy megfelelően biztosították-e a helyszínt a rendőrök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik