Élő Nagyvilág

Lövöldözés egy müncheni bevásárlóközpontban: kilenc halott, sok sérült

Több lövés dürdült a München északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban. A hírek kezdetben egy áldozatról szóltak, később a rendőrség is megerősítette, hogy többen is meghaltak, illetve megsérültek. A helyszínre több száz, nehézfegyverekkel felszerelt rendőr, sok tűzoltó, majd később kommandósok érkeztek. A helyszínt és környékét kiürítették, a teljes müncheni metróforgalmat leállították.

Szijjártó megdöbbenve értesült a merényletről

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken este részvéttáviratot küldött Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszternek a legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelő müncheni lövöldözés kapcsán.

Megdöbbenve értesültem a mai müncheni gyilkos támadásról. Magyarország Németország mellett áll ezekben a nehéz órákban. Az aljas támadás megerősítette: minden eddiginél keményebb erőfeszítéseket kell tennünk az európai emberek biztonságának helyreállítása érdekében

– ismertette levelét Szijjártó Péter az MTI-vel.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, a sérülteknek pedig gyors felépülést kívánt.

Orbán Viktort folyamatosan tájékoztatják

Az erdélyi Tusnádfürdőn tartózkodó miniszterelnök péntek este telefonon konzultált a müncheni eseményekről és az azok kapcsán esetleg szükségessé váló intézkedésekről Pintér Sándor belügyminiszterrel és Szijjártó Péter külügyminiszterrel – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor folyamatos tájékoztatást kap a helyzet alakulásáról – tette hozzá.

A magyar miniszterelnök táviratban fejezte ki részvétét a halálos áldozatokat is követelő müncheni lövöldözések kapcsán Angela Merkel német szövetségi kancellárnak és Horst Seehofer bajor kormányfőnek – közölte Havasi Bertalan.

Újabb halálos áldozat

A müncheni rendőrség 22 óra 35 perckor a Twitteren újabb halálos áldozatról számolt be. A bejegyzésből nem derül ki, hogy a nyolcadik, vagy a kilencedik holttestről van-e szó.

Közleményükben megjegyezték, jelenleg vizsgálják, a halálesetnek köze van-e a péntek esti támadáshoz.

Egyetlen helyszínen volt lövöldözés

Korábbi sajtóhírek szerint két további helyszínen is lövések dördültek el, a rendőrség közlése szerint azonban csak az Olympia bevásárlóközpont és a McDonald’s között húzódó Hanauerstraßén volt lövöldözés.

Katasztrófariasztás a kórházakban

A szokásosnál több beteget fektetnek egy kórterembe, készítik a helyet a lövöldözés sérültjeinek a müncheni kórházakban. Katasztrófariasztást adtak ki minden városi klinikán – írja az Abendzeitung. Az orvosokat riadóztatták, a műtőket előkészítették az azonnali beavatkozásokhoz.

Az egész várost átkutatják, válságstábot hívtak össze

A rendőrség azt tudatta: az egész várost és környékét át fogják kutatni a feltételezhetően három elkövető után.  A kórházakat riadókészültségbe helyezték, valamennyi orvost és ápolót berendelték. A tartományi kormány válságstábot állított fel és késő este rendkívüli ülést tart. A szomszédos Baden-Württemberg tartományban is megerősítették a rendőri jelenlétet az utcákon, és különleges egységeket küldtek a bajor hatóságok támogatására.

Megerősítik a cseh határt

Csehország belügyminisztere azt mondta, megerősítik az ország határát, arra az esetre, ha az elkövetők Csehország felé menekülnének. A cseh-német határ egyébként 800 kilométer hosszú – írja a BBC.

Ausztria is erősítést küld

A Bild szerint osztrák rendőrök érkeznek Münchenbe. Hessenből és Baden-Wuerttembergből is minden mozgósítható erőt a helyszínre küldenek.

A rendőrökkel akart tárgyalni az egyik lövöldöző

Az egyik szomszédos épületből rögzítették, ahogyan az egyik támadó kiabálva közli a bevásárlóközpont tetjén, hogy beszélni akar a rendőrökkel. Azt kiabálta, hogy ő német, itt született és beszélt a Hartz IV. csökkentéséről is, ez egy német állampolgárok számára elérhető kvázi segély. A videón hallani, ahogyan több lövést ad le:

https://twitter.com/OnlineMagazin/status/756539012551176194

Külügy: egyelőre nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egyelőre nem tud arról, hogy lenne magyar érintettje a pénteki müncheni lövöldözésnek – mondta Menczer Tamás, a tárca sajtófőnöke az MTI-nek.

Kifejtette: péntekre harminc olyan magyar állampolgár regisztrált konzuli védelemért, aki közölte, hogy a német nagyvárosban lesz, de ők csak rövid távú tartózkodást jeleztek.

Őket a müncheni főkonzulátus munkatársai elkezdték telefonon megkeresni – tette hozzá. A sajtófőnök kiemelte: természetesen sokkal többen élnek és dolgoznak Münchenben és környékén, nagyjából 15-20 ezer magyar.

Rendőrségi szóvivő: 5 halálos áldozat, nem volt őrizetbevétel

Péntek este a sajtónak arról beszélt az egyik rendőrségi szóvivő, hogy eddig öt halálos áldozatról tudnak, a korábbi hírrel szemben nem vettek őrizetbe senkit. A rendőrség szerint  feltehetően terrortámadás történt, de ezt továbbra sem jelentették ki.

A Focus értesülései szerint a bevásárlóközpont közelében az egyik elkövető elfogása közben végzett magával.

Megszólalt Obama

Egyelőre nem tudjuk pontosan, mi történik, de gondolunk azokra, akik megsérültek

– nyilatkozta az amerikai elnök, aki támogatásáról biztosította Németországot.

(via Guardian)

Olvasói sztorik