Nagyvilág

Fogy az időnk, meghúzták a vészharangot

A gyorsuló klímaváltozásra figyelmeztetett a Meteorológiai Világszervezet

Erre utalnak az év első hat hónapjának hőmérsékleti rekordjai, az északi féltekén az északi-sarki tengeri jég korai és gyors olvadása és a légkör szén-dioxid-koncentrációjának szintje. David Carlson, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) klímakutató programjának igazgatója az első félév időjárási adatait összegezve nagyon borúlátó volt.

Amit 2016 első hat hónapjában eddig láttunk valóban aggodalomra ad okot. Ez az év azt sugallja, hogy  bolygónk a vártnál gyorsabb ütemben és jóval rövidebb idő alatt melegedhet. Nincs annyi időnk, amennyit korábban gondoltunk.

A NASA adatai szerint 2016 első hat hónapjában a globális átlaghőmérséklet 1,3 Celsius-fokkal volt magasabb a késő 19. századi iparosodás előtti korszak átlaghőmérsékleténél. A decemberi párizsi klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el, hogy biztosítsák, a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval két Celsius-fok alatt maradjon. Megfogalmazták azt, hogy emellett “törekedni kell arra”, hogy a felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot.

Utoljára 1984 decemberében volt az átlaghőmérséklet alacsonyabb a 20. századi átlagnál, és 2016 júniusa volt a 14. egymást követő hónap, amikor az átlaghőmérséklet magasabb volt a 20. századi átlagnál. Az erős El Nino légköri jelenség 2015-16-ban a Csendes-óceánon jelentős mértékben hozzájárult az első félévi hőmérsékleti rekordokhoz 2016 első felében, mielőtt májusban véget ért. A légköri jelenség felmelegíti a Csendes-óceán felszínét, ami rekkenő hőséget okoz Ázsiában és Kelet-Afrikában, heves esőzéseket és áradásokat Dél-Amerikában.

Az El Nino, amely felnyomta az Föld hőmérőjét mára elmúlt. A klímaváltozás, amelyet az üvegházhatású gázok okoznak, nem fog elmúlni. Ez azt jelenti, hogy több hőhullámmal, több szélsőséges esőzéssel és a trópusi ciklonok nagyobb hatásával kell számolnunk – hangsúlyozta Petteri Taalas, a WMO főtitkára.  David Carlson a decemberi párizsi klímacsúcson elfogadott globális megállapodás gyors megvalósítására, a fosszilis energiahordozókról a zöld energiákra való átállásra szólított fel a klímaváltozás korlátozása érdekében.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik