Nagyvilág

Zavargások törtek ki Franciaországban egy fekete férfi halála miatt

A rendőrök szerint szívinfarktust kapott, testvére szerint agyonverték.

Második napja zajlanak éjszakánként utcai összecsapások a franciaországi Beaumont-sur-Oise-ban, miután egy fiatal fekete férfi meghalt, amikor őrizetbe vették a rendőrök.

A tiltakozók Molotov-koktélokkal támadtak a rendőrökre, és a városházát is megpróbálták felgyújtani. Nyolc embert letartóztattak.

A rendőrség közlése szerint Adama Traore szívinfarktust kapott kedden, családja és barátai szerint azonban halálra verték. Csütörtökön végzik el a boncolását. A 24 éves férfit azután vették őrizetbe, hogy szembeszegült a rendőrökkel, akik testvérével szemben jártak el.

A testvér azt mondta a Le Parisiennek, hogy őt egy másik rendőrautóval vitték be, és amikor megérkezett, Adama Traore már a földön feküdt. Egy véres ruhájú rendőr azt mondta: a férfi „ellenkezett”.

A tiltakozások egyik résztvevője azt mondta: „tudjuk, hogy ezt is el akarják tussolni, és azt is, hogy nem fog semmi történni, ha nem ég minden”.

Szerdán tüntetők egy csoportja a rendőrség épületéhez vonult, azt skandálva, hogy „Igazságot Adamának”. A rendőrök könnygázzal oszlatták el a tömeget. Az éjszaka folyamán 15 autót gyújtottak fel.

Szombaton Párizsban tüntetést terveznek a feketékkel szembeni rendőri brutalitás ellen, az amerikai Black Lives Matter mozgalom mintájára. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik