Nagyvilág

Kilakoltattak egy ötgyerekes családot Józsefvárosban

Az önkormányzat szerint nem voltak együttműködőek.

Csaknem egymillió forintos tartozás miatt lakoltattak ki egy családot Józsefvárosban – írja a Népszabadság. A 37 négyzetméteres lakásban kilencen éltek – Jéri Gábor feleségével és öt gyerekükkel, valamint a férfi 41 éves skizofrén bátyja és özvegy édesanyja, aki a lakás bérlője volt.

Az önkormányzat hivatalos álláspontja az, hogy segítséget nyújt a fizetési problémákkal küzdő bérlőknek, de aki nem működik együtt, erőszakos lakásfoglaló, nem tartja be a közösségi együttélés szabályait, lopja a közműveket, annak megkezdi a kilakoltatását. Jériék ellen több vádat is felhoztak. A BKV-nál pályamunkásként dolgozó családfő azt mondta: felhozták ellene, hogy terrorizálja a lakókat, de ez nem igaz, hajnalban elmegy dolgozni és csak késő este ér haza.

Az önkormányzat azt is megjegyezte velük kapcsolatban, hogy a család több tagját gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség kábítószerrel kapcsolatos ügyben. A kilakoltatáshoz vezető folyamatot az indította el, hogy Jériék a szomszédból vezették át az áramot, miután náluk kikapcsolták. A család ügyét felkaroló Közöd Civil Társaság szerint az önkormányzat csapdahelyzetet teremtett, többszöri kérés ellenére sem adták ki azokat az iratokat, amelyekkel szerződést köthettek volna az áramszolgáltatóval. Csak néhány hete kapták meg, azóta szerződést is kötöttek.

Az önkormányzat szerint egy több éve húzódó történet végére került pont: családgondozással és munkaközvetítéssel is próbáltak segíteni, de a család szerintük a többszöri részletfizetési lehetőség ellenére sem törlesztette adósságát.

A szülők a gyerekekkel a Máltai Szeretetszolgálattól kaptak segítséget, átmenetileg beköltözhetnek egy lakásba. A nagymama idősotthonba kerül. A skizofrén báty helyzete megoldatlan, neki azt javasolták, költözzön vidéki rokonokhoz, noha mindig az anyja vigyázott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik