Nagyvilág

Ha Trump elnök lesz, nem segít a NATO-tagoknak támadás esetén

Az Egyesült Államok nem sietne szövetségesei segítségére, ha Donal Trump lenne az elnök, számára ugyanis az amerikai ügyek élveznek prioritást, mondta a Republikánus párt jelöltje.

Trump megjegyzései totálisan ellentétben állnak a NATO kollektív védelmi alapelvével, amit a hidegháború kezdetén fogadta el. Szerinte ugyanis az USA-nak előbb “saját rendetlenségét kell eltakarítania”, mielőtt külföldi partnerein segít.

Nem hiszem, hogy jogunk van tanácsokat adni. Nézzék meg, mi történik az országunkban. Hogyan adhatnánk tanácsokat, amikor emberek rendőrökre lövöldöznek?

– fogalmazott a New York Timesnak adott interjújában a dollármilliárdos üzletember.

Megjegyzése aggodalomra adhat okot a balti államoknak, amelyek a NATO-ban látják az elsőszámú szövetségesei az orosz hadviseléssel szemben.

Trumpot arról kérdezték, elnöksége alatt az Egyesült Államok automatikusan megvédenék-e az érintett országokat az orosz támadástól.

Ha teljesítik kötelességeiket felénk, a válaszom igen.

A Fehér Ház csütörtöki közleményében arról írt, az Egyesült Államok szilárdan kitart a NATO-tagállamok közös védelmi alapelve, a kölcsönös védelem mellett.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője közvetlenül nem reagált Trump nyilatkozatára, viszont leszögezte: a potenciális ellenfelek ne számoljanak azzal, hogy Washington nem védi meg NATO-szövetségeseit.

Az Egyesült Államok szilárdan elkötelezett fogadalma megtartása mellett. Barack Obama amerikai elnök alig két hete a varsói NATO-csúcson újította meg ezt a fogadalmat

– tette hozzá.

(MTI, Independent)

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik