Nagyvilág

A török miniszterelnök-helyettes megígérte, hogy nem lesznek kínvallatások

Szerinte nem veszélyezteti a közszféra működését, hogy majdnem hatvanezer embert kirúgtak a tisztogatások során.

Több mint ezer állami alkalmazott nem tért vissza munkahelyére annak ellenére, hogy a kormány arról döntött a puccskísérlet után, hogy felfüggeszti a több mint hárommillió közalkalmazott éves szabadságát.

A török miniszterelnök azt mondta, minden köztisztviselőt elbocsátanak, aki bármilyen módon köthető a puccskísérlet kitervelésével megvádolt Fethullah Gülen emigráns hitszónokhoz és az általa kiépített „árnyékállamhoz”.

A miniszterelnök-helyettes csütörtökön azt ígérte, hogy a kormány a rendkívüli állapot közepette nem fog kijárási tilalmat bevezetni, vagy kínvallatásokat alkalmazni. Az intézkedésre azért van szükség, hogy gyorsan cselekedjenek a puccskísérlet elkövetőivel szemben – jelentette ki Mehmet Simsek. Szerinte a jogállamiság nem szenved csorbát, a mostani rendkívüli állapot különbözni fog a korábbi évtizedek példáitól.

Simsek azt is mondta, lehetőség lesz a bírósági felülvizsgálatra, akiket bűnösnek találnak, azok megtámadhatják a törvényszék döntését.

A múlt pénteki puccskísérlet óta 58 881 közalkalmazottat távolítottak el, de a miniszterelnök-helyettes szerint ez nem veszélyezteti a több milliós állami szféra működését. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik