Külföld

A csehek többsége támogatná a halálbüntetés visszaállítását

24.hu
24.hu

2016. 07. 21. 11:00

Korábban a témában:

A cseh lakosság többsége továbbra is támogatja a halálbüntetést, derült ki abból az országos felmérésből, aminek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet júniusi felmérése szerint

a megkérdezettek 58 százaléka támogatná, ha a cseh jogrendbe visszakerülhetne a halálbüntetés,

ellenkező véleményt az emberek 35 százaléka fogalmazott meg.

Csehországban az 1989-es rendszerváltás után röviddel, 1990-ben törölték el a halálbüntetést, amit az életfogytiglani börtönbüntetés váltott fel. Az utolsó kivégzést 1989. február 2-án hajtották végre Csehországban, amikor felakasztottak egy ötszörös gyilkos férfit.

A múlt század kilencvenes éveinek közepén a halálbüntetést a lakosság mintegy 70 százaléka támogatta, azóta arányuk mérsékelten csökkent. Ez a csökkenés 2011-ben megtorpant, s azóta a halálbüntetés támogatottsága 58-60 százalék körül stabilizálódott.

A CVVM országos felmérésében a halálbüntetés mellett a kegyes halál (eutanázia), valamint a művi terhességmegszakítás támogatottságát is vizsgálta.

A kegyes halál intézményének bevezetését a gyógyíthatatlan betegek esetében a megkérdezettek 66 százaléka támogatná, míg 24 százalék ellenzi.

A nők szabad döntését terhességük művi megszakítására a cseh lakosság 68 százaléka támogatja és természetesnek tartja, a megkérdezettek 18 százalékának nézete szerint a terhességmegszakítást az érintett nők egészségi és társadalmi állapotához kellene kötni. Az évtizedek óta engedélyezett művi terhességmegszakítást csak a megkérdezettek 3 százaléka ellenezte.

(mti)

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.