Nagyvilág

Tömegrendezvényeket fújtak le Párizsban

Elmaradnak Párizsban és környékén azok a nyári tömegrendezvények, amelyek "biztonsága nem kielégítően garantált" - közölte szerdán a francia főváros rendőrsége.

A közlemény példaként említette az augusztus 7-re tervezett autómentes napot a Champs-Élysées sugárúton, a köztereken és parkokban tervezett szabadtéri filmfesztivált július végén, valamint a július 23-24-i kosárlabdatornát a Vincennes-i erdőben.

Folytatódnak viszont a La Villette parkban a július 13-án kezdődött és augusztus 21-i tartó szabadtéri mozi vetítései, és a párizsi Plázs is megnyílt szerdán, rendkívüli biztosítás mellett.

A múlt heti 84 áldozatot követelő nizzai merényletet követően a különböző rendezvények biztonsági intézkedéseit alapos vizsgálatnak vetjük alá

– írta a prefektúra.

A havi egyszeri autómentes napról a Champs-Élysées sugárúton, ahol naponta mintegy 300 ezren fordulnak meg, májusban döntött a párizsi városvezetés. Legközelebb jövő vasárnap zárják le a “világ egyik legszebb sugárútját” az autós forgalom elöl a Tour de France kerékpáros verseny utolsó futamára. Ezt követően augusztus 7-én lett volna ismét autómentes nap a sugárúton, ami a közlemény szerint biztosan elmarad.

A francia főváros egyik legjelentősebb nyári rendezvényét, a szerdán megnyílt párizsi Plázst nem függesztették fel, de a biztonsági intézkedéseket jelentősen megerősítették a Szajna-parton, ahol 16. alkalommal alakítottak ki tengerpartot idéző homokos pihenőhelyet.

A szokásoknak megfelelően a napernyőkkel és tusolókkal ellátott Paris Plage-ra “fizikai akadályokkal” tették lehetetlenné a behajtást. A mentőknek fenntartott bejáratnál pedig a párizsi városháza biztonsági őrei személyesen ellenőriznek minden gépjárművet.

A délkelet-franciaországi Nizzában múlt csütörtök este a tunéziai Mohamed Lahouaiej-Bouhlel egy bérelt hűtőkocsival belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késő esti tűzijátékot néző tömegbe, és közben lövéseket adott le a város tengerparti sétányán. A korábban Franciaországban soha nem alkalmazott terrorista módszer miatt a párizsi rakparton betontömböket és korlátokat helyeztek el, máshol pedig keresztbe állított gépjárművekkel akadályozták meg a behajtást. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik