Nagyvilág

Nem hagyhatják el Törökországot az egyetemi tanárok

A felsőoktatásban is teljes körű tisztogatást hajt végre az Erdogan-rezsim.

A török kormány elrendelte, hogy egyetlen egyetemi tanár se utazhasson külföldre, egy nappal azután, hogy több mint 15 ezer oktatásban dolgozót felfüggesztett, és az összes egyetemi dékánt lemondásra szólította fel.

A kormány azért folytat őrült mértékű tisztogatást, mert úgy vélik, a múlt pénteki puccskísérlet mögött széles körű összeesküvés áll, melyet az amerikai emigrációban élő befolyásos hitszónok, Fethullah Gülen irányított. Tízezrével tartóztattak le, vagy függesztettek fel állásukból közszolgákat, bírókat, katonákat és rendőröket. Sokan azonban úgy látják, Erdogan a puccsot ürügyként használta fel ahhoz, hogy mindenhonnan kisöpörje ellenzékét.

A kormány egyébként már tavaly be akarta záratni a Gülenhez köthető iskolákat, de akkor ezt a bíróság akadályozta meg. Vélhetően azonban most már az igazságszolgáltatás sem áll Erdogan útjába, miután kirúgtak 2745 bírót.

Binali Yildirim miniszterelnök kedden azt nyilatkozta: Gülen mozgalmát gyökerestül akarják eltávolítani. (The Washington Post)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik