Nagyvilág

Már teljesen hivatalos: Donald Trump a Republikánus Párt elnökjelöltje

A párt elnökjelölő konvenciójának második napján formálisan is a milliárdos üzletembert nevezték ki a republikánusok elnökjelöltjének.

A Republikánus Párt hivatalosan is Donald J. Trump milliárdos üzletembert választotta elnökjelöltjének a párt elnökjelölő gyűlésének második napján, az ohiói Clevelandben. Az ingatlanmágnáns győzelmét Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke jelentette be, miután az államokból érkezett delegáltak leadták szavazataikat.

A hivatalos végeredmény szerint Trumpra 1725 delegált adta le a szavazatát. Ted Cruz texasi szenátor 475, Marco Rubio floridai szenátor 114, John Kasich ohiói kormányzó 120, Ben Carson idegsebész 7, Jeb Bush volt floridai kormányzó 3 míg Ran Paul kentucky-i szenátor 2 delegált voksát nyerte el. A delegáltak szavazása már csak formalitás volt, hiszen kezüket megkötötték az előválasztások eredményei. (Egyébként 1976 óta nem kaptak az elnökjelöltek ellenfelei olyan sok szavazatot, mint most Trump riválisai – ami jól mutatja, milyen sok konzervatív ellenzi jelöltségét)

Trump győzelméhez 1237 delegált szavazatára volt szükség. A mágikus számot New York állam delegáltjainak szavazásával érte el az üzletember. Ez nem volt véletlen. Az egyes államokat ábécé-sorrendben szólították fel szavazásra, de több állam is elhalasztotta a voksolást, hogy a New York-i milliárdos győzelmét a New York-i delegáltak, egészen pontosan Trump fia, Donald Trump Jr jelenthesse be.

Szürreális

Trump lánya, Ivanka közvetlenül a New York-i delegáció szavazatainak leadása után a CNN-nek nyilatkozva kijelentette: “Ez hihetetlen, szürreális. Nagyon büszke vagyok az apámra”. Donald Trump Jr pedig a könnyeivel küszködve közölte: “Életem egyik legszürreálisabb pillanata volt”, amikor ő jelenthette be, hogy apja megszerezte a győzelemhez szükséges szavazatokat. Érdekes módon Hillary Clinton demokrata elnökjelölt is a “szürreális” jelzőt használta a republikánus konvenció jellemzésére, egy keddi kampányrendezvényén – igaz egészen más hangsúllyal használva.

Donald Trump először a Twitter-oldalán reagált, közölve, hogy “hatalmas megtiszteltetés”, hogy ő lehet a republikánus elnökjelölt, majd videón keresztül jelentkezett be New York-i otthonából, hogy személyesen köszönje meg megválasztását.

CLEVELAND, OH - JULY 19: Republican presidential candidate Donald Trump is seen speaking on a screen from New York City, on the second day of the Republican National Convention on July 19, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, Ohio. Republican presidential candidate Donald Trump received the number of votes needed to secure the party's nomination. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The four-day Republican National Convention kicked off on July 18. (Photo by Win McNamee/Getty Images)
Donald Trump bejelentkezése a republikánus konvencióra, New Yorkból (Fotó:Europress)

Sima szavazás

A republikánus vezetés legnagyobb örömére az állami delegációk szavazása szinte teljesen problémamentesen zajlott a konvenciónak otthont adó Quicken Loans Arenában, és nem zavarta meg Trump-ellenes republikánusok akciója. Ez különösen fontos volt azután, hogy a hétfőn kezdődött gyűlés első napja kifejezetten rosszul sült el.

A konvenció kaotikus, üvöltözésekkel tarkított jelenetekkel indult, ahogy a pártvezetés eltiporta a Trump-ellenes erők végső, kétségbeesett próbálkozását a milliárdos üzletmeber megválasztásának megakadályozására. Majd a végén mindenki csak azzal volt elfoglalva, hogy Trump felesége Michelle Obama nyolc évvel korábbi beszédét plagizálta. A hétfői nap ráadásul szánalmasan szervezetlennek tűnt, ahogy az este végére időzített szónokok túl későn tudtak csak a színpadra állni, és a szinte teljesen üres teremnek mondták el beszédeiket.

A kedd esti eseményen már csak kis mozzanatok jelezték, hogy a párt nem áll ki egységesen elnökjelöltje mögé. Az alaszkai delegáltak okoztak kisebb fennakadást, amikor tiltakozva követelték, hogy a hivatalos jegyzőkönyvbe kerüljenek be a Ted Cruzra és Marco Rubióra leadott szavazataik is. Picit dühösek voltak, ahogy azt az egyik alaszkai delegált nyilatkozatából látni lehet:

A közösségi oldalakon pedig minden bizonnyal a legtöbbet megosztott videó lesz a dél-dakotai delegált, aki elég egyértelműen jelezte, mit gondol pártja döntéséről, hogy Trumpot választották elnökjelöltnek:

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik