Nagyvilág

Furcsa rádióadásokkal hergeli a délieket Észak-Korea

Negyed órán át csak számokat olvastak fel. Régen a kémekkel kommunikáltak így, ma már ennek nem lenne sok értelme.

Furcsa adásokat sugárzott a közelmúltban az észak-koreai központi rádió. A bemondó múlt pénteken azt mondta: távoktatási segédanyagot közölnek a 27-es számú expedíciós csoport tagjai számára, majd 14 percen keresztül csak számokat sorolt fel. Június végén is hasonló, bár rövidebb felolvasást közvetítettek.

A dél-koreai hírszerzés szerint ezek kódolt üzenetek lehetnek, amelyek a külföldön szolgáló titkos ügynököknek szólnak. A hidegháború idején általánosak voltak az ilyen rövidhullámú rádióadások, nemcsak Észak-Koreából, hanem szinte minden országból. Ezek mára eltűntek, hiszen az interneten keresztül sokkal egyszerűbben lehet kommunikálni a külföldi kiküldetésben lévőkkel.

Szöuli szakértők úgy vélik: kevéssé valószínű, hogy Észak-Korea visszahozta volna ezt az elavult kommunikációs módszert, sokkal inkább pszichológiai hadviselésről lehet szó – azt akarják elhitetni a déli hírszerzéssel, hogy jelentős méretű titkosszolgálati akciót folytatnak.

Az észak-koreai szolgálatok egyébként már sokkal korszerűbb módszert használnak: internetre feltöltött videókba kódolják a rejtett üzeneteket. Bár ezt nem lehet tudni biztosan, de sokan úgy sejtik, az elmúlt években már nem is nagyon küldenek egymáshoz ügynököket a szembenálló országok, a számukra szükséges információkat műholdas fotókról és internetes kémkedéssel is megszerzik. (The Guardian)

Ezen a weboldalon egyébként rengeteg régi hasonló rádióadás felvételét hallgatja meg, van közöttük magyar is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik