Külföld
LEAD Technologies Inc. V1.01

Furcsa rádióadásokkal hergeli a délieket Észak-Korea

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 19. 18:11

Negyed órán át csak számokat olvastak fel. Régen a kémekkel kommunikáltak így, ma már ennek nem lenne sok értelme.

Furcsa adásokat sugárzott a közelmúltban az észak-koreai központi rádió. A bemondó múlt pénteken azt mondta: távoktatási segédanyagot közölnek a 27-es számú expedíciós csoport tagjai számára, majd 14 percen keresztül csak számokat sorolt fel. Június végén is hasonló, bár rövidebb felolvasást közvetítettek.

A dél-koreai hírszerzés szerint ezek kódolt üzenetek lehetnek, amelyek a külföldön szolgáló titkos ügynököknek szólnak. A hidegháború idején általánosak voltak az ilyen rövidhullámú rádióadások, nemcsak Észak-Koreából, hanem szinte minden országból. Ezek mára eltűntek, hiszen az interneten keresztül sokkal egyszerűbben lehet kommunikálni a külföldi kiküldetésben lévőkkel.

Szöuli szakértők úgy vélik: kevéssé valószínű, hogy Észak-Korea visszahozta volna ezt az elavult kommunikációs módszert, sokkal inkább pszichológiai hadviselésről lehet szó – azt akarják elhitetni a déli hírszerzéssel, hogy jelentős méretű titkosszolgálati akciót folytatnak.

Az észak-koreai szolgálatok egyébként már sokkal korszerűbb módszert használnak: internetre feltöltött videókba kódolják a rejtett üzeneteket. Bár ezt nem lehet tudni biztosan, de sokan úgy sejtik, az elmúlt években már nem is nagyon küldenek egymáshoz ügynököket a szembenálló országok, a számukra szükséges információkat műholdas fotókról és internetes kémkedéssel is megszerzik. (The Guardian)

Ezen a weboldalon egyébként rengeteg régi hasonló rádióadás felvételét hallgatja meg, van közöttük magyar is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 27.
ByeAlex (Márta Alex) lép fel az Élj tisztán! elnevezésű drogellenes világnapi rendezvény gálakoncertjén a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon 2015. június 26-án este.
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.