Nagyvilág

Elkezdődik Trump négynapos koronázása

Eljött a pillanat, amiről egy éve még senki sem gondolta volna, hogy megtörténhet: a republikánusok hivatalosan is elnökjelöltjükké választják Donald Trumpot. Ma ugyanis elkezdődik a Republikánus Párt négynapos elnökjelölő gyűlése az ohiói Clevelandben, ahol a hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedésekkel várják a városba özönlő republikánusokat - valamint a Trump ellen tüntető emberek ezreit.

Elérkeztünk az amerikai elnökválasztási folyamat egyik csúcspontjához, a konvenciókhoz. A héten a Republikánus Párt tagjai Clevelandben gyűlnek össze, hogy formálisan is elnökjelöltnek válasszák Donald Trumpot, míg a Demokrata Párt jövő héten, Philadelphia városában teszi hivatalossá Hillary Clinton elnökjelölti címét. Összeszedtük, mit kell tudni és mire kell figyelni. Kezdjük azzal, hogy

Mi is ez a konvenció?

Röviden: egy pártgyűlés, ahol a két nagy amerikai párt eldönti, hogy ki legyen az elnökjelöltje és alelnökjelöltje, valamint, azt, hogy milyen programmal vágnak neki a novemberi elnökválasztásnak. A döntés hivatalosan az egyes államokból érkezett delegáltak (jellemzően különböző párttisztviselők) hozzák meg: a győzelemhez a delegáltak több mint felének a szavazata szükséges.

Az igazi amerikai találmánynak számító konvenciók (az elsőt még 1831-ben tartotta a Szabadkőműves-ellenes Párt, és a demokraták és a republikánusok is hamar követték a példát) egészen az 1980-as évekig a világ egyik legizgalmasabb politikai eseményének számítottak, teli drámával és váratlan eseményekkel, ahogy az elnökjelölti címért küzdő politikusok igyekeztek megnyerni maguknak a delegáltakat.

Republican presidential nominee George W. Bush and his wife Laura wave to the crowd after his acceptance speech at the 2000 Republican National Convention at the First Union Center in Philadelphia, PA, 03 August, 2000. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO Timothy A. CLARY / AFP PHOTO / TIMOTHY A. CLARY
George W. Bush és felesége a 2000-es republikánus konvención, miután elnökjelöltté nyilvánították (Fotó:Europress)

Mostanra azonban már gyakorlatilag egy többnapos választási hirdetéssé silányultak, hiszen a hetvenes években bevezetett reformoknak hála a valódi döntést a választók hozzák az egyes államokban tartott előválasztások alatt. Így az elnökjelölő gyűlések idejére már tudni lehet, ki lesz a jelölt, a delegáltak már csak formális szavazást tartanak. Ami nem jelenti azt, hogy ne legyen elvi lehetőségük arra, hogy a választók akaratát figyelmen kívül hagyva valaki mást válasszanak. Ami felveti a nagy kérdést:

Meg lehet-e akadályozni Trump elnökjelöltségét?

Elvileg lehetne, de nem fog megtörténni. A Trump-ellenes erők ugyan az utolsó pillanatig küzdöttek, hogy a szabályokat kihasználva megakadályozzák a sok konzervatív szemében gyűlölt figurának számító milliárdos üzletember győzelmét, de próbálkozásukat a párt vezetése megakadályozta. Egyes beszámolók szerint ugyan a konvenció első napján, hétfőn még meg fognak próbálkozni egy utolsó, kétségbeesett próbálkozással, de minden arra mutat, hogy igazából nincsen semmi esélyük a sikerre. Jól mutatja ezt, hogy a párt egy nagynevű politikusa sem állt nyíltan a mozgalom mellé. Sőt ott sem lesznek a konvención.

Kik nem lesznek ott?

Bár a konvenciók elsődleges célja mára az lett, hogy a párt egységét mutassák a választók felé, jelezve, hogy kiállnak elnökjelöltjük mellé, Donald Trump miatt szinte több olyan republikánus politikus lehet mondani, aki távol marad, mint aki ott lesz. Nem jelenik meg például a Bush-dinasztia egyik tagja sem, így egyetlen még élő republikánus elnök sem vesz részt az eseményen. De nem lesz ott a párt előző két elnökjelöltje, John McCain és Mitt Romney sem.

Workers prepare the stage before the opening of the Republican National Convention on July 18, 2016 in Cleveland, Ohio. Thousands of delegates descend on a tightly secured Cleveland arena for the opening of the Republican National Convention, with Donald Trump's wife playing character witness as the tough-talking mogul seeks to lock up his party's presidential nomination. / AFP PHOTO / Robyn BECK
Az utolsó simításokat végzik a színpadon, a konvenciónak otthont adó arénában. Fotó: Europress

Valamint több olyan republikánus képviselő és szenátor sem jelenik meg, akik nehéz újraválasztás elé néznek: attól tartanak ugyanis, hogy csökken esélyük, ha Trumppal együtt látják őket. A legjobban azonban a párt ifjú nagy reménységei hiányoznak, olyanok, mint Nikki Haley, Dél-Karolina indiai származású kormányzónője, vagy Susanna Martinez, Új-Mexikó mexikói származású kormányzónője.

És sok republikánus politikus csak azért lesz ott, mert olyan feladataik vannak a gyűlésen, ami miatt kötelező megjelenniük, és nem volt semmi esélyük arra, hogy távol maradjanak a „Trump konvenciótól”.

Kik mondanak beszédet?

Donald Trump a konvenció utolsó napján, csütörtökön fogja elmondani élete eddigi legfontosabb szónoklatát, miután hivatalosan is megválasztották a párt elnökjelöltjének. De a többi nap sem telik el anélkül, hogy megjelenne egy Trump a színpadon. Hétfőn felesége, Melania Trump indítja a családi szónoklatokat, és megjelenik majd mindegyik felnőtt gyereke, akik közül a legnagyobb várakozás lánya, Ivanka Trump beszédét előzi meg. Bár Trump hírességgel teli konvenciót álmodott meg magának, végül egy A-listát sztár sem fog megjelenni, csak szappanopera-színészek és valóságshow-hősök lesznek az ismert személyiségek. (Csak összehasonlításképpen: az előző republikánus konvención olyan sztárok jelentek meg, mint Clint Eastwood).

Az igazi akciókra a konvención kívül kell számítani

Miközben a Trump-ellenes republikánusok a távolmaradásukkal tüntetnek a milliárdos üzletember elnökjelöltté választása ellen, Cleveland városát várhatóan több ezer Trump-ellenes és Trumpot támogató tüntető fogja ellepni. A demonstrációk puskaporos légkörben zajlanak, közvetlenül azután, hogy két városban is rendőrellenes támadások történtek. És azután, hogy az előválasztások alatt Trump több kampányrendezvényén is erőszakos események történtek.

A rendőrség nagy erőkkel készül a négy napig tartó konvencióra időzített tüntetésekre: 20 millió dollárért vásároltak különböző eszközöket a clevelandi rendőröknek (köztük rohamrendőri felszereléseket), akiket 2 500, más városokból átvezényelt rendőr fog segíteni a tüntetések kezelésében. Rajtuk kívül még a szövetségi rendvédelmi erők (mint az FBI, vagy a Belbiztonsági Szolgálat) több mint négyezer tagja is a városba érkezik.

CLEVELAND, OH - JULY 18: A Trump supporter attends a rally with his pistol in downtown Cleveland in the first day of the Republican National Convention (RNC) on July 18, 2016 in Cleveland, Ohio. An estimated 50,000 people are expected in Cleveland, including hundreds of protesters and members of the media. The convention runs through July 21. Spencer Platt/Getty Images/AFP / AFP PHOTO / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / SPENCER PLATT
Egy felfegyverkezett Trump-támogató Clevelandben, a konvenció első napján. Fotó:Europress

Közben a hatóságok elutasították a helyi rendőrszakszervezet kérését, hogy a konvenció idejére tiltsák be a nyílt fegyverviselést a városban, ahol egyébként engedélyezett a lőfegyverek nyílt viselése. A fegyvereket csak a konvenciónak otthont adó  Quicken Loans Arena közvetlen közeléből tiltották ki, valamint magáról a helyről.

Máshol mindenki élhet alkotmányos jogával, és akár vállára vetett puskával is masírozhat a városban. És több csoport is jelezte, hogy pontosan erre készül, köztük a fekete felsőbbrendűséget hirdető Új Fekete Párduc Párt és a radikális jobboldali milícia, az Oath Keepers.  De mellettük tucatnyi szélsőséges szervezet tagjai jelennek majd meg Clevelandben, mindkét oldalról.

Ha akarnak, fegyverrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik