KAYSERI, TURKEY - JULY 17: Kayseri Garrison Commander Air Vice-Marshal Ismail Yalcin, who was detained following the failed Parallel State/Gulenist Terrorist Organization's failed military coup attempt, is taken to Kayseri Training and Research Hospital for a medical check up in Kayseri, Turkey on July 17, 2016.  Musa Ozyurek / Anadolu Agency
Külföld

Elképesztő erővel vetette bele magát a török kormány a tisztogatásba

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 07. 18. 19:12

Az egyik politikus szerint úgy látszik, egyesek figyelmen kívül hagyták, hogy a parlament épületét 11 találat érte eltérített F-16-osokból.

Hatalmas tisztogatásba fogott a török kormány a péntek éjjeli sikertelen puccskísérlet után. Legalább 9000 rendőrt és több tucat helyi vezető kormánytisztviselőt elbocsátottak, 7500 embert pedig letartóztattak – köztük több mint hatezer katonát, 103 tábornokot és tengernagyot, a hadsereg felső vezetésének csaknem harmadát.

Letartóztatási parancsot adtak ki 2700 bíró ellen, és hárommillió közszolgának megtiltották, hogy külföldre utazzon, miután a kormány attól tart, hogy a puccskísérlet résztvevői elmenekülnének az országból. Mintegy húsz, a kormánnyal szemben kritikus hírportált bezárattak.

A nyugati országok és nemzetközi szervezetek már jelezték, hogy Törökország NATO-tagsága, és az uniós csatlakozási tárgyalások forognak kockán, ha visszaállítják a halálbüntetést, amit Erdogan is kilátásba helyezett.

Az EU külügyminiszterei közleményükben jelezték, hogy figyelemmel követik a török alkotmányos rend betartását, de egy szóval sem említették a Törökország és az EU közötti menekültügyi megállapodást, amely vízummentességet helyezett kilátásba.

A török kormányoldal leplezetlenül beszél tisztogatásról, és visszautasítják a nyugatról érkező kritikákat, szerintük legitim, ahogyan a puccskísérletre reagálnak. Egy török tisztségviselő azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy óriásinak tűnik a letartóztatottak száma, de erre van szükség ahhoz, hogy megakadályozzák a civilek és kormányépületek elleni újabb támadásokat. A letartóztatottakkal szembeni bizonyítékokat a bíróságok majd értékelik – mondta, hozzátéve, úgy látszik, hogy egyesek figyelmen kívül hagyják, hogy a parlament épületét 11 találat érte eltérített F-16-os harci repülőkből.

Asli Aydintasbas elemző szerint a kormány paranoid módon csap le azokra, akikről úgy gondolják, hogy gülenisták, vagy kapcsolatban állnak a száműzetésben élő hitszónokok köreivel. Ugyanakkor úgy néz ki, nem mennek szembe a kurdokkal, vagy azokkal a baloldaliakkal, akik Erdogan pártjának hagyományos ellenzéke. (The Guardian)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.