Nagyvilág

Ellentmondásos információk a török puccskísérlet tervezőjéről

Öztürk, a török légierő volt parancsnokát, aki a legfelsőbb katonai tanács tagja volt, több mint száz török tábornokkal és admirálissal együtt a hét végén vették őrizetbe a török hatóságok a puccskísérletet követő tisztogatás során.

A férfi arcán látható horzsolásokkal és bekötözött füllel jelent meg hétfőn egy ankarai törvényszéken 26 másik tábornokkal és admirálissal együtt, ahol zárt ajtók mögött folytak a tárgyalások. Nem tudni, Öztürk rendelkezett-e jogi képviselővel.

Az Anadolu hétfőn azt jelentette, Öztürk elismerte, hogy

segítette a puccskísérlet megtervezését.

Ezzel szemben a Habertürk és az NTV török televízió Öztürknek az ügyészség előtt elmondott vallomására hivatkozva arról számoltak be, a parancsnok

tagadta, hogy köze lett volna az eseményekhez.

“Nem én vagyok az, aki megtervezte vagy levezényelte a július 15-i puccskísérletet, és nem tudom, ki tehette” – idézte az NTV a vallomást.

Hétfőn hét török katonatisztet, köztük három tábornokot vádoltak meg a fővárostól több száz kilométerre, az Anatóliában fekvő Malatyában azzal, hogy részt vettek a puccskísérletben.

A múlt hét végén Ankarában és Isztambulban lezajlott puccskísérlet után átfogó tisztogatás kezdődött Törökországban a fegyveres erők és a rendőrség soraiban, az igazságszolgáltatás berkeiben, valamint a közigazgatásban.

A puccskísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

A hét végén Recep Tayyip Erdogan török elnök és más tisztségviselők megvádolták az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónokot – Erdogan egykori barátját – a puccskísérlet előkészítésével.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik