Forensics officers and policemen look for evidences in a truck on the Promenade des Anglais seafront in the French Riviera town of Nice on July 15, 2016, after it drove into a crowd watching a fireworks display.
An attack in Nice where a man rammed a truck into a crowd of people left 84 dead and another 18 in a "critical condition", interior ministry spokesman Pierre-Henry Brandet said Friday. An unidentified gunman barrelled the truck two kilometres (1.3 miles) through a crowd that had been enjoying a fireworks display for France's national day before being shot dead by police.
 / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT
Külföld

Nevetős szelfit küldött testvérének a támadás előtt a nizzai merénylő

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 07. 17. 18:54

A nizzai merénylő, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel tette elkövetése előtt néhány órával maga is részt vett gyalogosan az ünnepi felvonulásban, felhívta onnan a fivérét, és nevetős szelfit küldött magáról. Erről a Dzsabur nevű fivér számolt be vasárnap Tunéziában.

Csütörtök délután felhívott, és azt mondta, Nizzában van európai barátaival a nemzeti ünnepen. Vidámnak és elégedettnek látszott a képen, egyébként is sokat nevetett, mondta a fivér, de a küldött képet nem volt hajlandó megmutatni a tudósítónak.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel a Tunisztól 120 kilométerrel délre lévő Szúsza város Mszaken nevű peremkerületében született 1985. január 31-én. 2005-ben költözött Franciaországba. Rokonai és egykori szomszédai elmondták, hogy utoljára négy évvel ezelőtt látogatott haza.

A szomszédok átlagos családból származónak, sportos életűnek, a vallás iránt érdektelennek írták le. Rokonai azt mondták, az utóbbi hetekben gyakrabban telefonált nekik, mint korábban. Dzsabur arról számolt be, hogy fivére az ökölvívásról beszélt neki, a szülővárosukról, és arról, hogy hamarosan visszatér oda.

Bouhlel nővére korábban már beszélt hírügynökségi tudósítókkal, ismét elmondta, hogy fivérének pszichés problémái voltak, mielőtt Franciaországba költözött, és orvos kezelte ezzel. A kezelő orvost is megszólaltatta a Reuters, és ő beszámolt arról, hogy Bouhlel agresszív volt a szüleivel – többször megpróbálta őket bezárni a szobájukba -, és nem volt megelégedve a saját testével, túl soványnak tartotta magát.

Bouhlel nagyon sokat foglalkozott testépítéssel, és külsejével próbált meg nyilvános helyeken imponálni, ismerkedni. Erőszakos volt a feleségével, akitől 18 hónapja külön élt, váltak. A nőt, aki szintén tunéziai származású nizzai, 2006-ban vette el feleségül. Három gyerekük született. Annak ellenére, hogy nem volt vallásos, Bouhlel a tette előtti hetekben gyorsan radikalizálódott, és erről beszélt is közeli ismerőseinek.

A francia rendőrség közben kiadta a nizzai gázoló fényképét:

Nizza, 2016. július 15.
2016. július 17-én elérhetõvé vált kép a nizzai merénylõrõl, a rendõrök által lelõtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlelrõl. Július 14-én a 31 éves férfi bérelt teherautóval belehajtott a francia nemzeti ünnepet lezáró késõ esti tûzijátékot nézõ tömegbe és közben a lövéseket adott le a dél-franciaországi város tengerparti sétányán. A 84 halálos áldozattal és 202 sebesülttel járó nizzai terrortámadás elkövetését az Iszlám Állam (IÁ) vállalta magára. (MTI/AP/Kapitalis)
2016. július 17-én elérhetővé vált kép a nizzai merénylőről, a rendőrök által lelőtt, tunéziai Mohamed Lahouaiej Bouhlelről. (MTI/AP/Kapitalis)

A kiemelt képen a támadó autója, miután a rendőrök kilőtték, AFP / Anne-Christine Poujoulat

(Independent)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.