Nagyvilág

“A puccsot leverték ugyan, a zűrzavar azonban tovább tart”

Két tekintélyes külföldi napilap is aggodalmának adott hangot vasárnap a törökországi puccskísérlettel, illetve az azt követő intézkedésekkel kapcsolatban.

A konzervatív brit The Sunday Times kommentárjában úgy vélekedett, hogy az államcsínykísérlet lehetőséget nyújt Recep Tayyip Erdogan államfő számára az emberi jogok és a véleményszabadság további korlátozására. Mindez a lap szerint még inkább megnehezítheti Törökország számára annak a célnak a megvalósítását, hogy az Európai Unió tagja legyen. Ugyanakkor a NATO-szövetségesek sem vághatnak jó képet ahhoz, ami most történik.

Törökország stratégiailag és politikailag is fontos. Erdogan “ostoba módon” viszályt kezdett legtöbb keleti szomszédjával. Azonban a katonai puccs az utolsó, amit a NATO kíván egy olyan országban, ahol csapatokat állomásoztat – mutatott rá a vasárnapi brit lap, hozzátéve: egy pár óráig Angela Merkel német kancellár is feltehette magának a kérdést, hogy mi lesz az Erdogannal kötött, a menekültáradat megfékezését célzó megállapodással.

Ettől “a kiszámíthatatlan” országtól rendkívül sok függ. A puccsot leverték ugyan, a zűrzavar azonban tovább tart – hangsúlyozta a The Sunday Times.

Az ugyancsak konzervatív svájci Neue Zürcher Zeitung bírálta a török államfőt.

Az újság szerint egyetlen ország sem olyan alkalmas a geopolitikai szerepvállalásra, mint a Kelet és a Nyugat, Észak és Dél metszéspontjánál fekvő Törökország. Ebből fakadóan egy stabil Törökország “az egész nagy régió horgonya” lehetne. És ez a magyarázata annak, hogy az instabilitás kockázata Törökországban aggodalmat okoz a geopolitikusok számára – vélekedett a lap.

Az újság szerint különösen igaz ez a puccskísérlet óta. Ez meghiúsult ugyan, Erdogan azonban olyan széles körű tisztogatásokba kezdett, amelyek tovább tüzelik az ellenzéket.

Törökország – mint a lap fogalmazott – néhány évvel ezelőtt még reményteljes ország volt, gazdaságilag sikeres, belpolitikailag szilárd, külpolitikailag pedig megbízható partner. “De hol van már a tavalyi hó?” – tette fel a kérdést a lap, amely bírálta a török államfőt.

A nagyzási hóbort és a paranoia között ingadozva Recep Tayyip Erdogan sok hibát követett el, amelyek egyre több nehézséget okoznak országa számára. A puccs az egyik logikus következménye mindennek

– vélekedett a Neue Zürcher Zeitung.

(MTI)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik