Nagyvilág

Törökország megnyitotta határait Bulgária felé

Törökország újra megnyitotta határátkelőit Bulgária felé, miután szombatra virradóan lezárta azokat az éjszakai török puccskísérlet nyomán - közölte Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök.

A bolgár kormányfő a török nagykövettel való tanácskozást követően újságírók előtt elmondta: nincs jele annak, hogy megnövekedett volna a Bulgáriába tartó menekültek száma. A török kormány emellett biztosított mindenkit, hogy a határt nem özönlik el illegális bevándorlók – fűzte hozzá.

Kapcsolatban állunk a török kormánnyal, a miniszterelnökkel és a nagykövettel is. Mindegyikük teljes mértékben arról biztosított bennünket, hogy a határ nem kerül (az illegális bevándorlók) nyomása alá

– jelentette ki Boriszov.

A törökországi menekülttáborokban, amelyek több mint hárommillió szíriai, iraki és afgán menekültnek nyújtanak szállást, nyugalom honol, illetve a török hatóságok beleegyeztek abba, hogy szintén megerősítik a határvédelmet – tájékoztatott a kormányfő.

Bulgária további 230 katonával erősítette meg őrjáratait a bolgár-török határ mentén, hogy elejét vegyék egy lehetséges migránsáradatnak

– fűzte hozzá Boriszov. Bulgária közös határát Törökországgal – amely egyben az EU külső határa is – 2014 óta a kritikus szakaszokon, 30 kilométer hosszan drótkerítéssel védik. Június végén Rumjana Bacsvarova bolgár belügyminiszter bejelentette: a nagyjából 270 kilométeres határ teljes hosszán kerítést építenek.

A szófiai külügyminisztérium korábban az államcsínykísérlet miatt felszólította a Törökországban tartózkodó bolgár állampolgárokat, hogy ne menjenek ki az utcára. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik