Nagyvilág

Török puccskísérlet: rendkívül ülést tartott az ankarai parlament

Az ülés megnyitásakor a képviselők egy perces néma csönddel adóztak az éjszakai összecsapások áldozatai emlékének. Az ülésterembe bevonuló Binali Yildirim török kormányfőt tapsviharral fogadták a képviselők. A miniszterelnök beszédében kijelentette: minden párt nemet mondott az államcsínyre, a parlamenti együttműködés új kezdete nyílt meg.

Binali Yildirim leszögezte: a puccskísérlet részesei nem katonák, hanem a parlamentet megtámadó terroristák voltak. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke, Kemal Kilicdaroglu elítélte a péntek éjszakai katonai puccskísérletet, és kijelentette: az államcsíny leverése közelebb hozta a politikai pártokat, hogy közös nevezőre jussanak a demokrácia fejlesztésében.

Az ülés végén a négy fő párt, az AKP, a CHP, a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) és a nacionalista Nemzeti Cselekvés Párt (MHP) közös közleményben ítélte el a puccskísérletet. A közlemény szerint a pártoknak a puccskísérlet ellen foglalt álláspontja elengedhetetlen a török demokráciához.

Az al-Dzsazíra pánarab hírtévé ankarai tudósítója megjegyezte, hogy a pártok egymásnak is üzentek a parlamenti beszédeikkel. A miniszterelnök, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke rendszeresen használta az “egység” szót, egységbe hívva a pártokat a kormány mögött a demokrácia védelmében. Az ellenzéki pártvezetők beszédeiben visszatérő szó volt a “demokrácia”: jelezték, hogy a kormány mögött állnak, de nem a kabinet, hanem a demokrácia védelmében.

A kurdbarát párt felszólalója pedig az egyenlőséget sürgette beszédében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik